Латвія відсьогодні конфісковуватиме зареєстровані у Росії автомобілі

Латвія відсьогодні конфісковуватиме зареєстровані у Росії автомобілі

Укрінформ
На території Латвії з 15 лютого почнуть діяти поправки до "Закону про дорожній рух", які дозволяють конфіскувати автомобілі з російськими номерами.

Як передає Укрінформ про це нагадує Delfi.

Власники машин, зареєстрованих у Росії, до 14 лютого включно мали або зареєструвати свій транспортний засіб у Латвії, або вивезти його з території ЛР.

У випадку, якщо транспортний засіб не був зареєстрований у Латвії або не виїжджає за межі Латвії, а також констатовано його несанкціоноване використання у дорожньому русі, влада має право на конфіскацію такого автомобіля з російськими номерами. Також за незаконне користування таким авто передбачено штраф — від 750 до 2000 євро.

Планується, що конфісковані автомобілі будуть передані Україні, тим самим надавши підтримку у боротьбі з державою-агресором. В анотації до "Закону про дорожній рух" Мін'юст зазначив, що з урахуванням повномасштабного нападу Росії на Україну та агресії, присутність зареєстрованих у Росії транспортних засобів на території Латвії неприпустима.

Виняток зроблений для автомобілів, що перетинають територію країни транзитом. Причому такий проїзд автомашини буде дозволений лише один раз і завершити його потрібно протягом 24 годин. Перед тим, як в'їхати до Латвії, необхідно надати інформацію про транспортний засіб, його водія, а також про період часу, протягом якого автомобіль братиме участь у дорожньому русі в країні. Зробити це потрібно в електронному форматі.

Участь окремих транспортних засобів з реєстраційними номерами РФ в дорожньому русі буде дозволена у випадках, коли машина перебуває у володінні або користуванні особи, яка має привілеї та імунітет згідно з обов'язковими для Латвії міжнародними нормами (диппредставництва, міжнародні організації тощо). Наявність документів, що підтверджують такі обставини, є обов'язковою.

Читайте також: Авто з російськими номерами мають залишити межі ЄС протягом пів року

Як повідомляв Укрінформ, 2 листопада минулого року Сейм Латвії ухвалив закон про конфіскацію автомобілів з російськими номерами. Тоді заявлялося що це зроблено з метою реалізації санкцій ЄС і зменшення ризиків безпеки.

З 12 вересня 2023 року в Латвії діє заборона на в'їзд у країну автомобілів з російськими номерами. Заборона була запроваджена відповідно до роз'яснень Єврокомісії та позиції латвійського Міністерства закордонних справ.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-