У Росії заочно заарештували адвоката Новікова

У Росії заочно заарештували адвоката Новікова

Укрінформ
Гагарінський районний суд Москви ухвалив рішення про заочний арешт адвоката Іллі Новікова, який живе в Україні.

Фотокопію постанови суду Новіков опублікував у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Він також оприлюднив фото артилерійського снаряда з написом "З любов'ю, 14.02.24, Ілля Н.", зауваживши: "Батьківщина надіслала тобі валентинку - ти послав валентинку батьківщині".

Команда юристів «Первый отдел», яка захищає Новікова, пояснила, що приводом для порушення справи проти адвоката стало його інтерв'ю, що вийшло у квітні 2022 року на Ютуб-каналі Команди Навального «Популярная политика». В ньому Новіков говорив про причетність російської армії до вбивств мирного населення у Бучі.

Як повідомлялося, у РФ Новіков також фігурує у кримінальній справі про держзраду.

У грудні 2022 року стало відомо, що Новікова оголосили у федеральний розшук. Незадовго до цього його оголосили «іноагентом», а у червні 2023 року його позбавили адвокатського статусу в Росії.

Читайте також: У Росії вдруге заочно заарештували Буданова

Ілля Новіков - юрист і колишній гравець «Що? Де? Коли?». Як адвокат брав участь у політичних процесах у Росії. Зокрема, був у командах захисників українських політв’язнів Кремля - Надії Савченко, Олега Сенцова, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха та інших. Також був адвокатом російських опозиційних структур - ФБК, «Меморіалу».

З 2021 року Новиков живе в Україні, тут він набув статусу адвоката. У перші дні повномасштабної війни він вступив у територіальну оборону Києва. В телеефірах та під час включень у Ютубі рішуче виступає на підтримку України та із засудженням дій Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-