У Молдови немає радара, що виявляє «Шахеди» - прем'єр

У Молдови немає радара, що виявляє «Шахеди» - прем'єр

Укрінформ
Радар, отриманий Молдовою із Франції наприкінці минулого року, не може виявити безпілотник Shahed, уламки якого знайшли нещодавно на півдні країни.

Про це заявив прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан на пресконференції у середу, передає Укрінформ з посиланням на NewsMaker.

За словами Речана, для своєчасного виявлення всіх типів безпілотників і ракет, що літають на різних висотах, Молдові потрібно «кілька мільярдів євро». Але таких грошей у країни поки що немає, зазначив молдовський прем'єр.

«Щоб спостерігати за всім повітряним простором, і виявляти різні типи ракет та безпілотники, що літають на різних висотах, нам потрібно кілька мільярдів євро. Ми не можемо дозволити виділити такі гроші з власних ресурсів, нам потрібно співпрацювати та діяти разом із нашими друзями», — додав Речан.

Як сказав Речан, головна мета уряду в галузі оборони — удосконалити можливість виявлення всіх дронів і ракет незалежно від висоти, на якій вони летять. Після цього можна буде говорити про потенціал протиповітряної оборони.

«Ми розпочали з першого етапу, наскільки можемо собі дозволити, за допомогою західних партнерів. Наша мета – забезпечити систему, яка повністю покриває потреби своєчасного виявлення цих ракет, безпілотників тощо. Щоб на першому етапі ми могли вчасно попередити громадян про небезпеку їхньої евакуації. На наступному етапі ми інвестуємо гроші у створення потенціалу, що дозволяє збивати ці ракети чи дрони», - сказав Речан.

За словами прем'єр-міністра Молдови, зараз завдяки радару, який країна отримала з Франції наприкінці минулого року і який оцінюється в 14 млн євро, «ми можемо заздалегідь виявити лише певну категорію ракет і безпілотників». А саме тих, які літають на висоті від 2 тис. метрів і вище.

На запитання, чи радар із Франції може знайти безпілотник Shahed, уламки якого нещодавно впали на територію Молдови, прем'єр-міністр відповів: «На жаль, ні».

Читайте також: Влада Молдови - про уламки дрона біля кордону з Україною: Агресія РФ ставить під загрозу континент

Прем'єр-міністра також спитали, коли Молдова зможе придбати систему ППО. Речан закликав суспільство «не поспішати».

«Ми маємо зрозуміти одне: ми не можемо робити все одночасно. Насамперед, нам потрібні можливості виявлення, після цього ми будуватимемо можливості протиповітряної оборони і почнемо зі стратегічних, інфраструктурних об'єктів, наприклад аеропорту, залізничних вузлів, вузлів розподілу електроенергії тощо», — заявив він.

За словами Речана, ціль уряду — щоб до 2030 року повітряний простір країни був повністю захищений.

Торік у грудні до Молдови доставили вантажним літаком систему спостереження за повітряним простором, яку республіка купила у французького підприємства THALES.

Читайте також: Уламки російського дрона в Молдові підтверджують небезпеку війни в Україні - Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, 11 лютого у Молдові в районі молдовсько-українського кордону, неподалік від села Етулія Вулканештського району, прикордонна поліція виявила фрагменти безпілотного літального апарату типу Shahed. Атака безпілотника сталася у ніч проти 10 лютого в Ізмаїльському районі, неподалік від кордону з Молдовою.

Під час обстеження місця падіння уламків сапери виявили бойову частину дрона, що містить близько 50 кг вибухової речовини. Співробітники вибухотехнічного відділу МВС Молдови знешкодили її та зібрали всі уламки безпілотника.

Влада Молдови засудила атаки Росії проти України, зокрема після виявлення уламків дрона в Гагаузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-