Столтенберг жорстко відреагував на заяву Трампа щодо НАТО

Столтенберг жорстко відреагував на заяву Трампа щодо НАТО

Укрінформ
Глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що будь-який напад на Альянс зустріне «єдину і сильну відповідь» після того, як Дональд Трамп запропонував Росії атакувати країни-члени, які, на його думку, не виконують свої фінансові зобов'язання.

Про це повідомляєм Reuters, передає Укрінформ.

«Будь-яке припущення, що союзники не будуть захищати один одного, підриває всю нашу безпеку, включаючи безпеку США, і піддає американських і європейських солдатів підвищеному ризику. Будь-яка атака на НАТО отримає об'єднану і рішучу відповідь», - заявив Столтенберг в письмовій заяві.

Реагуючи на висловлювання Трампа, глава НАТО додав, що очікує, що незалежно від того, хто переможе на президентських виборах, «США залишаться сильним і відданим союзником НАТО».

Західні чиновники також розкритикували Трампа. МЗС Німеччини розмістило повідомлення «Один за всіх і всі за одного» з хештегом #StrongerTogether на своєму акаунті X.

«Девіз НАТО «один за всіх, усі за одного» - це конкретне зобов'язання. Підрив довіри до країн-членів Альянсу означає ослаблення всього НАТО. Жодна виборча кампанія не може бути виправданням для гри з безпекою Альянсу», - написав міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш у соціальній мережі X.

«Ми це вже чули... Ніщо не нове під сонцем. Ми не можемо підкидати монету щодо нашої безпеки кожні чотири роки залежно від тих чи інших виборів, а саме президентських виборів у США», - сказав комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон в інтерв'ю французькому телеканалу LCI, додавши, що лідери Європейського Союзу розуміють, що блок повинен збільшити власні військові витрати та потенціал.

Читайте також: Трамп закликав республіканців не підтримувати пакет зовнішньої допомоги в Сенаті

Як заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, зараз НАТО займає найсильнішу позицію, яку будь-коли мала, повідомили журналістам у пресслужбі МЗС Чехії.

«Я не буду і не можу коментувати кожну заяву, зроблену під час американської виборчої кампанії. Зараз НАТО займає найсильнішу позицію, яку будь-коли мала, як через міцний трансатлантичний зв’язок, так і через внутрішні завдання стримування та оборони, які виконують європейські союзники. Зіткнувшись із найбільшою загрозою після закінчення Другої світової війни, ми збільшуємо оборонні бюджети та набуваємо нових можливостей, багато з яких походять із США», - прокоментував Ліпавський заяву Трампа щодо НАТО.

Стаття 5 договору НАТО говорить, що збройний напад на члена Альянсу буде розглядатися як напад на всіх членів Альянсу. 31 член НАТО погодив цільовий показник витрат на оборону щонайменше 2% валового внутрішнього продукту, але, за оцінками НАТО, лише 11 країн витрачають стільки коштів.

Як повідомляв Укрінформ, експрезидент США Дональд Трамп заявив, що попередив союзників по НАТО про наміри заохочувати напади РФ на країни-члени Альянсу, які роблять недостатні внески на оборону.

Президент Європейської ради Шарль Мішель також відгукнувся слова Трампа, заявивши, що такі слова «служать лише інтересам Путіна».

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-