Уряд Ірландії не видає нові візи російським дипломатам - ЗМІ

Уряд Ірландії не видає нові візи російським дипломатам - ЗМІ

Укрінформ
Уряд Ірландії відмовляє Росії у заміні дипломатів у Дубліні на тлі занепокоєння щодо шпигунської діяльності впродовж останніх років.

Про це повідомляє The Irish Times, передає Укрінформ.

Зазначається, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну кількість акредитованих дипломатів і адміністративного персоналу в посольстві РФ скоротилася з 30 до 14. При цьому чотири дипломати були вислані з Ірландії в березні 2022 року через підозру у шпигунстві.

Також країну залишили двоє військових аташе РФ. Такі офіцери зазвичай тісно співпрацюють з російськими розвідувальними органами або безпосередньо підпорядковуються їм, коли перебувають за кордоном.

Речник російського посольства заявив журналістам, що з минулого року Ірландія припинила видавати візи новим працівникам посольства і відмовилася продовжувати акредитацію для співробітників, які вже перебувають у країні.

«У результаті багато співробітників були змушені значно перевищити строки своєї служби тут, а потім з особистих причин виїхати до Росії без заміни», — сказав він.

Читайте також: Активісти розгорнули прапор України й утворили «ланцюг єдності» на найвідомішому мості Дубліна

Міністерство закордонних справ Ірландії підтвердило значне скорочення кількості акредитованих співробітників російського посольства в Дубліні, але відмовилося коментувати питання видачі віз.

Однак у дипломатичних колах зазначають, що МЗС припинило видавати нові візи співробітникам посольства РФ з минулого року через погані відносини між країнами.

Велика кількість персоналу в посольстві РФ вже давно викликає занепокоєння серед ірландських служб безпеки, які підозрюють, що будівля дипмісії в одному з районів Дубліна використовується росіянами як прикриття для шпигунської діяльності.

До початку повномасштабної війни Росія мала одне з найбільших дипломатичних представництв у Дубліні, попри невелику кількість офіційних контактів з ірландським урядом і невелику діаспору в країні.

Читайте також: У Дубліні відбувся мітинг перед посольством РФ

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2022 року поліція Ірландії затримала чоловіка, який на вантажівці протаранив ворота посольства Росії у Дубліні на тлі протестів проти російської агресії в Україні.

Фото: Brian Lawless/PA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-