Іран дещо уповільнив виробництво збагаченого урану - гендиректор МАГАТЕ

Іран дещо уповільнив виробництво збагаченого урану - гендиректор МАГАТЕ

Укрінформ
Іран все ще збільшує свої запаси урану, збагаченого до 60% чистоти, однак темпи виробництва дещо уповільнилися.

Як передає Укрінформ з посиланням на The New York Times, про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

"Відбувається деяке уповільнення (виробництва Іраном збагаченого урану – ред.). Вони все ще поповнюють запаси, але повільніше", - сказав Гроссі.

МАГАТЕ вже кілька років веде дискусію з Іраном щодо обмежень, які Тегеран наклав на інспекторів, та демонтажу камер та інших датчиків на ключових об'єктах великої та розпорошеної програми з виробництва ядерного палива в країні.

Також вказується на те, що обсяги виробництва збагаченого урану Іраном протягом багатьох років "були тісно пов'язані з рівнем напруженості у відносинах Ірану зі Сполученими Штатами та Ізраїлем, аніж з технічними потребами виробництва". Останній сплеск зростання виробництва урану, збагаченого до 60% чистоти – трохи менше, ніж потрібно для виробництва ядерної зброї – почався відразу після військових дій Ізраїлю в Газі у відповідь на терористичну атаку ХАМАС 7 жовтня.

Як зазначає NYT, зменшення виробництва збагаченого урану може бути одним зі свідчень, що, можливо, Іран прагне деескалації своєї конфронтації зі Сполученими Штатами. Останніми днями, після того, як внаслідок атаки безпілотника, пов'язаного з союзницьким Ірану угрупованням, в Йорданії загинули троє американських військовослужбовців, Тегеран "неодноразово давав зрозуміти, що не бажає прямої конфронтації зі Сполученими Штатами".

Читайте також: Іран розпочав будівництво чотирьох атомних електростанцій

"Невідомо, коли саме почалося уповільнення виробництва урану, але, схоже, Іран занепокоєний тим, що його програма зі збагачення урану може стати головною військовою мішенню. Ізраїль регулярно проводить навчання з імітацією бомбардувань, а Сполучені Штати вже понад 15 років намагаються саботувати цю програму", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що Іран зараз має більше урану, близького до збройного, ніж будь-коли раніше, після того, як ядерна угода 2015 року змусила його відмовитися від 97% своїх запасів. Президент США Дональд Трамп вийшов з цієї угоди у 2018 році, що спровокувало нинішнє нарощування запасів. Крім того, Іран почав будувати підземні об'єкти, які важче розбомбити.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Іран збільшив виробництво високозбагаченого урану, який потрібен для виробництва ядерної зброї. За даними МАГАТЕ, в Ірану вже достатньо урану з чистотою 60%, що дає можливість виробити три ядерні бомби у разі подальшого збагачення до 90%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-