У світі швидко знижується рівень підземних вод

У світі швидко знижується рівень підземних вод

Дослідження
Укрінформ
Дослідження вчених із Каліфорнійського університету показало, що у багатьох частинах світу спостерігається швидке виснаження запасів підземних вод.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

У межах дослідження було вивчено дані вимірювання рівня підземних вод із 170 тисяч колодязів у понад 40 країнах. Команда також отримала доступ до даних про рівні підземних вод за 1980-2000 роки у 542 водоносних горизонтах, щоб прослідкувати темпи зниження у ХХІ столітті.

Аналіз 1693 систем водоносних горизонтів показав, що рівень підземних вод знизився між 2000 та 2022 роками на 71%. При цьому рівень підземних вод знижувався більше ніж на 0,1 метра щороку в 36% систем.

Найбільший темп зниження спостерігалося у водоносному горизонті Аской-Сопламо в Іспанії: там середнє зниження становило 2,95 метра на рік, сказав співавтор дослідження Скотт Ясечко. Він додав, що серед систем, в яких спостерігалося найшвидше зниження рівня підземних вод, були також кілька водоносних горизонтів в Ірані.

Читайте також: Гренландія щогодини втрачає 30 мільйонів тонн льоду

В ході дослідження зафіксували позитивні результати з Бангкоку, Аризони та Нью-Мексико, де підземні води почали відновлюватися після заходів, спрямованих на краще регулювання використаної води або її перенаправлення для поповнення виснажених водоносних горизонтів.

Вчені також з’ясували, що зниження підземних вод прискорилося у перші два десятиліття ХХІ століття у 30% проаналізованих випадках. Це значення є вищим, аніж зареєстровані дані в період між 1980 та 2000 роками.

Падіння рівня підземних вод може ускладнити доступ людей до прісної води, яку використовують для пиття або поливу посівів, а також призвести до просідання грунту, йдеться у матеріалі.

Як повідомлялося, у Португалії та Іспанії скорочують кількість води, що використовується для зрошення сільськогосподарських угідь та в міському середовищі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-