У Словаччині пройшли масштабні протести проти уряду Фіцо

У Словаччині пройшли масштабні протести проти уряду Фіцо

Відео
Укрінформ
У Словаччині тисячі людей у четвер приєдналися до вуличних протестів по всій країні проти плану прем'єр-міністра Роберта Фіцо внести зміни до кримінального кодексу та ліквідувати національну прокуратуру.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Як зазначається, запропоновані урядом зміни зазнали гострої критики в країні та за кордоном. Акції протесту в четвер відбулися у двох десятках міст і містечок, включаючи столицю, а також поширилися на Прагу та Брно в Чехії, Краків у Польщі та столицю Франції Париж.

«Ми не готові здаватися. Ми посилимо наш тиск. Ми будемо захищати справедливість і свободу в нашій країні», - сказав лідер опозиційної ліберальної партії «Прогресивна Словаччина» Міхал Шимечка на мітингу в Братиславі.

План, схвалений коаліційним урядом Фіцо, передбачає ліквідацію спеціальної прокуратури, яка займається такими серйозними злочинами, як хабарництво, організована злочинність та екстремізм. Ці справи хочуть передати регіональним прокуратурам, які не займалися такими злочинами протягом 20 років. Заплановані зміни також передбачають пом'якшення покарань за корупційні та деякі інші злочини, включаючи можливість умовного засудження, а також значне скорочення строків давності.

Раніше в четвер правляча коаліція проголосувала за використання прискореної парламентської процедури для ухвалення змін. Це означає, що законопроєкт не буде розглядатися експертами та іншими особами, які зазвичай беруть участь у звичайних законодавчих процедурах. Також коаліція проголосувала за те, щоб обмежити обговорення в першому з трьох парламентських читань. Опозиція засудила цей крок.

Читайте також: У Словаччині пройшов багатотисячний мітинг проти уряду Фіцо

Друге читання, під час якого до законопроєкту можуть бути внесені зміни, може відбутися наступної середи, а остаточне голосування можливе до кінця наступного тижня.

Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що запропоновані зміни ставлять під загрозу верховенство права і завдають «непередбачуваної» шкоди суспільству.

Крім того, Європейський парламент поставив під сумнів здатність Словаччини боротися з корупцією, якщо зміни будуть ухвалені. Європейська прокуратура заявила, що плани Словаччини загрожують захисту фінансових інтересів ЄС та його антикорупційній системі.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня десятки тисяч демонстрантів вийшли на вулиці різних міст Словаччини, щоб протестувати проти правоохоронної реформи, запропонованої Фіцо.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-