Постпред Ізраїлю в ООН - Лаврову: Росія вбиває цивільних українців іранською зброєю

Постпред Ізраїлю в ООН - Лаврову: Росія вбиває цивільних українців іранською зброєю

Укрінформ
Представник Ізраїлю при ООН Гілад Ердан звинуватив Росію у використанні іранських безпілотників для вбивства цивільних людей в Україні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це він на засіданні Ради Безпеки ООН.

«Як відомо всім присутнім тут членам Радбезу, Росія використовує іранські безпілотники для вбивства цивільних людей в Україні. Іранський тероризм дістане всіх вас, і ми всі це знаємо, навіть Росія, яка співпрацює з Іраном», - сказав Ердан у відповідь на слова глави МЗС РФ Лаврова, який зажадав, аби Радбез зобов’язав Ізраїль припинити війну.

На засіданні Радбезу міністерського рівня щодо проблем Близького Сходу генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що відмова Ізраїлю від рішення про створення Палестинської держави затягне конфлікт, який загрожує глобальному миру і заохочуватиме екстремістів у всьому світі.

«Право палестинського народу на побудову власної повністю незалежної держави має бути визнане всіма, а відмова будь-якої сторони прийняти рішення за принципом двох держав має бути рішуче відкинута», – заявив він.

Читайте також: Речник Гутерреша підтвердив підтримку України на тлі заяв Лаврова в Радбезі ООН

Альтернативне рішення (щодо однієї держави Ізраїль) – «немислиме з такою великою кількістю палестинців без будь-якого реального відчуття свободи, прав і гідності», вважає Гутерреш.

При цьому він указав на розростання конфлікту, згадавши Ліван, Ємен, Сирію, Ірак і Пакистан.

Ердан вкотре відкинув заклики щодо припинення вогню, заявивши, що ХАМАС має намір знищити Ізраїль, а припинення бойових дій лише дасть бойовикам змогу перегрупуватися і переозброїтися. За його словами Рада Безпеки має «усунути корінь» конфлікту, який полягає в участі Ірану.

Постпред Ізраїлю розкритикував присутність на засіданні РБ міністра закордонних справ Ірану Хосейна Аміра Абдоллахіяна, оскільки ця країна постачає зброю ХАМАС, бойовикам «Хезболли» в Лівані та хуситам в Ємені. «Незабаром ці дії вчинятимуться під ядерною парасолькою», – додав дипломат.

Своєю чергою іранський міністр заявив, що Ізраїль ніколи не знищить ХАМАС і закликав до «припинення геноциду» в Газі.

Читайте також: США звинуватили Іран у брехні про дрони для Росії

Міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне, який головував на засіданні, заявив, що Ізраїль має знати: «повинна існувати Палестинська держава», а палестинцям потрібно сказати, що «не може бути ніякої двозначності стосовно права Ізраїлю жити в мирі й безпеці та здійснювати своє право на самооборону від тероризму».

Заступница держсекретаря США Узра Зея виступила проти примусового переселення палестинців. «Палестинським цивільним особам має бути дозволено добровільно і безпечно повернутися додому з гідністю, як тільки дозволять умови», – сказала вона.

За її словами, США продовжують доносити до ізраїльських лідерів, «що їм необхідно робити більше для захисту цивільного населення».

Читайте також: Прем’єр Ізраїлю виступив проти створення незалежної палестинської держави

Водночас представниця Держдепу закликала Раду Безпеки «беззастережно засудити звірства і терор ХАМАС, підтвердити свою вимогу до них негайно звільнити всіх заручників і надати доступ до медичної допомоги». Вона вказала, що дії бойовиків не були засуджені через позицію Росії в Радбезі.

Крім того, Зея наголосила, що США виступають за реалізацію рішення щодо двох держав, «коли палестинці та ізраїльтяни зможуть жити пліч-о-пліч».

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Франція, яка в січні головує в Раді Безпеки ООН, скликала засідання міністерського рівня з питань близькосхідного конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-