Словаччина відновлює культурну співпрацю з Росією та Білоруссю

Словаччина відновлює культурну співпрацю з Росією та Білоруссю

Укрінформ
Новий міністр культури Словаччини Мартіна Шимковичова скасувала заборону на культурну співпрацю з Росією та Білоруссю, запроваджену у березні 2022 року.

Про це повідомляє DW із посиланням на словацькі ЗМІ, передає Укрінформ.

Документ під назвою «Рішення міністра про скасування наказу про заходи щодо ситуації в Україні» був підписаний 12 січня і набув чинності 15 січня.

«У світі відбуваються десятки військових конфліктів, і, на нашу думку, митці та культура не повинні платити за це», – йдеться у відповіді Шимковичової на запит словацького видання.

Заборона на культурну співпрацю з Росією та Білоруссю діяла в країні з березня 2022 року. Тодішній міністр культури Словаччини Наталія Міланова заявила, що міністерство зайняло чітку позицію, засудивши повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

У Словаччині були заборонені будь-які контакти з установами РФ та РБ, організаціями, що базуються на їхній території або мають фінансові зв’язки з державними чи приватними джерелами з Росії, чи Білорусі. Окрім цього, було визначене коло осіб, які можуть мати доступ до чутливої інформації про культурну спадщину, і заборонялося посилатися на Sputnik, Russia Today тощо.

Читайте також: Прем’єр Словаччини заявив, що ветуватиме шлях України в НАТО

Як повідомляв Укрінформ, після осінніх виборів у Словаччині до влади прийшла популістсько-націоналістична коаліція на чолі з проросійським політиком Робертом Фіцо. 26 жовтня прем’єр-міністр Фіцо заявив, що його уряд припиняє військову допомогу Україні.

Фіцо також неодноразово висловлювався за мирні переговори між Україною та Росією.

24 січня в Ужгороді мають відбутися переговори між прем'єр-міністрами Словаччини та України. Фіцо заявляв, що скаже українському колезі, що Словаччина блокуватиме вступ України до НАТО, оскільки, за його словами, це «загрожує Третьою світовою війною».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-