Молдова просить провести розслідування після навчань «миротворців» РФ у Придністров’ї

Молдова просить провести розслідування після навчань «миротворців» РФ у Придністров’ї

Укрінформ
Молдова вимагає з’ясувати обставини навчань, проведених російськими «миротворцями» у Придністров’ї поблизу зони безпеки наприкінці грудня, та низки порушень з боку російського контингенту і силових структур невизнаного Придністров'я.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

На зустрічі Об'єднаної контрольної комісії (ОКК), що відбулася 18 січня у Бендерах, делегація Молдови вимагала розслідування у зв'язку з проведенням «миротворцями» РФ навчань 22 грудня 2023 поблизу зони безпеки.

Як зазначили у Бюро реінтеграції, російські «миротворці» провели навчання на постах Спільних миротворчих сил із застосуванням бойової зброї, техніки та спорядження, деякі види якої навіть не були заявлені як спорядження військового контингенту.

Члени молдовської делегації підписали заяву, в якій висловили незгоду з порушенням основних угод ОКК. Зокрема, Кишинів зазначив, що «в існуючих складних умовах регіональної безпеки односторонні дії «миротворців» РФ, що повторюються, із застосуванням імітаційної зброї поблизу зони безпеки викликають у мирних громадян тривогу через звуки стрілянини та можливе небажане загострення обстановки».

Читайте також: Росія може використати Придністровдля блокування «зернового коридору» з України - ISW

«При проведенні цих навчань груп оперативного реагування РФ... російські «миротворці» використовували автоматичну стрілецьку зброю «РПК» та літальні апарати (типу Quadcopter). Станом на грудень 2023 року на озброєнні ВК МС РФ ця зброя та дрони не обраховуються. Наявність і використання цих типів озброєння та літальних апаратів у ВК МС РФ свідчить про інший факт порушення протоколів ОКК та рішень ОВК, а саме про ввезення до зони безпеки нового озброєння ВК МС РФ, оминаючи інститут військових спостерігачів», - йдеться у заяві молдовської делегації.

При цьому за навчаннями спостерігали військові коменданти, «присутність яких без рішення Об'єднаного військового командування грубо порушує Положення про комендатуру у районах з підвищеним безпековим режимом».

Також делегація висловила невдоволення тим, що у грудні 2023 року та січні 2024 року через незаконно встановлені пости придністровських структур не одразу пропустили моніторингові групи Місії ОБСЄ. І це попри те, що Місія ОБСЄ заздалегідь повідомляє про пересування своїх представників.

«У зв’язку з цим молдовська делегація попросила провести розслідування цих порушень та розробити нові правила проведення навчань, щоб виключити подібні неправомірні дії одного з військових контингентів Спільних сил підтримки миру», - розповіли у молдовському Бюро реінтеграції.

Читайте також: Молдова спростувала заяви самопроголошеного Придністровпро «інцидент» на кордоні з Україною

Як повідомляв Укрінформ, навесні цього року РФ знову спробує дестабілізувати ситуацію у Молдові, про це заявила президент Республіки Молдова Мая Санду.

Об'єднана контрольна комісія - спільна військова командна структура з Молдови, Придністров’я та Росії, яка діє в демілітаризованій зоні на кордоні між Молдовою та Україною.

Фото: Radio Chișinău

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-