Парламент Словаччини дозволив експорт зброї, зокрема, і в Україну

Парламент Словаччини дозволив експорт зброї, зокрема, і в Україну

Укрінформ
У вівторок, 16 січня, парламент Словаччини більшістю голосів підтримав поправку, яка надає Міністерству оборони повноваження затверджувати експорт зброї.

Про це повідомляє Politico, передає Укрінформ.

Зміни до закону передбачають зміни порядку ліцензування експорту зброї. До цього за це формально відповідало Міністерство економіки Словаччини, тепер цим займатиметься лише Міністерство оборони.

Раніше президент Словаччини Зузана Чапутова наклала вето на цей законопроєкт, мотивуючи це тим, що Міністерство оборони не має експертних ресурсів для оцінки потенційних ризиків продажу зброї для міжнародної репутації і безпеки Словаччини.

Як зазначається, російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року вплинуло на оборонний сектор Словаччини, особливо на виробника боєприпасів ZVS Holding, одним із власників якого є Міноборони країни. За перші сім місяців 2023 року ZVS Holding отримала 44 мільйони євро доходів порівняно з 40 мільйонами євро за весь 2022 рік, що "значною мірою пов'язано з російською агресією в Україні", йдеться на сайті DMD Group.

За словами колишнього міністра оборони Словаччини Ярослава Надя, майже 100% виробництва боєприпасів ZVS Holding на наступні два-три роки "вже продано в Україну".

З початку повномасштабного вторгнення Словаччина надала Україні військову допомогу на суму €671 млн. Сюди входили, наприклад, 13 винищувачів МіГ-29, система ППО ЗРК С-300, близько 30 БМП і 10 самохідних гаубиць "Зузана-2".

Читайте також: Прем’єр Словаччини підтримав блокування Орбаном €50 мільярдів для України

Як повідомляв Укрінформ, 26 жовтня новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його уряд припиняє військову допомогу Україні. Водночас він заявив, що уряд не блокуватиме постачання зброї та боєприпасів Україні від приватних виробників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-