У Міжнародному суді ООН розпочалися слухання щодо дій Ізраїлю у Газі

У Міжнародному суді ООН розпочалися слухання щодо дій Ізраїлю у Газі

Фото
Укрінформ
У Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочалися публічні слухання за позовом Південно-Африканської Республіки проти Ізраїлю щодо вчинення можливого геноциду стосовно палестинців у секторі Гази.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, на слуханнях 11 січня представники ПАР виклали свою позицію, а Ізраїль представить свою 12 січня. Слухання присвячені запобіжним заходам, які інстанція має право запровадити, щоб запобігти загостренню ситуації.

Під час свого виступу представник ПАР, посол Південно-Африканської Республіки в Нідерландах Вусімузі Мадонсела, який виступав у суді першим, заявив, що Ізраїль нібито проводить політику апартеїду щодо палестинців. За його словами, дії, спрямовані проти палестинців, викликають серйозне занепокоєння щодо зобов’язань Ізраїлю та інших держав-учасниць запобігати злочинам проти людяності та геноциду в секторі Гази.

Читайте також: В Ізраїлі окреслили плани наступного етапу війни в Газі

Наступним слово у суді мав міністр юстиції республіки Рональд Ламола. За його словами, "протягом останніх 76 років палестинці зазнавали систематичного гноблення та насильства". "У секторі Газа, принаймні з 2004 року, Ізраїль продовжує здійснювати контроль над повітряним простором, територіальними водами, наземним переходом, водою, електроенергією та цивільною інфраструктурою", – сказав Ламола під час виступу.

ПАР подала позов проти Ізраїлю про можливе порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього до Міжнародного суду ООН у Гаазі 29 грудня 2023 року.

Читайте також: В Ізраїлі хочуть «заохочувати добровільну еміграцію» у сектор Гази після повалення ХАМАС

Як повідомляв Укрінформ, державний секретар США Ентоні Блінкен назвав безпідставним позов до Міжнародного суду з боку ПАР проти Ізраїлю зі звинуваченнями в геноциді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-