Нідерланди знову закрили видобуток газу на родовищі у Гронінгені

Нідерланди знову закрили видобуток газу на родовищі у Гронінгені

Укрінформ
У Нідерландах знову закрили видобуток газу на родовищі в Гронінгені, який на два дні було поновлено через мороз.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NU.nl.

“На двох майданчиках на родовищі Гронінген, де нещодавно знову відкрили газовий кран, його було знову закрито”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ці два родовища відкрили у черговому режимі. Цей режим підтримують на випадок, якщо щось трапиться, наприклад, зі сховищами газу, що може спричинити проблеми з його постачанням.

Тож невелика кількість газу знову була видобута на майданчиках у Шпіцбергені та Шемдерсваазі.

За прогнозами синоптиків Метеорологічного інституту Королівства Нідерландів (KNMI), середня температура у найближчі чотирнадцять днів не опускатиметься нижче мінус 6,5 градусів, тож держсекретар з економічних питань та клімату Нідерландів Ганс Війлбріф знову закриває газовий кран.

Водночас його рішення поновити видобуток газу на родовищі Гронінген викликало багато критики з боку асоціації представників місцевих мешканців міста Гронінген. Представники асоціації розчаровані і вважають, що міністерство відкриває майданчики у черговому режимі без потреби, коли ще немає жодних проблем з постачанням.

“Мене це дуже пригнічує”, — сказав Війлбріф щодо занепокоєння мешканців у листі до парламенту. Однак, на його думку, необхідно мати резерв газу “у черговому режимі” на випадок, якщо вийде з ладу найбільше газосховище у країні. Крім того, він наголосив, що було видобуто лише мінімальну кількість газу.

Читайте також: Китай почав експлуатацію найбільшого газоконденсатного родовища

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах через мороз на два дні поновили видобуток газу на родовищі Гронінген.

Нідерланди у минулому році зупинили видобуток на Гронінгенському газовому родовищі, яке називають найбільшим у Європі і яке було одним із ключових джерел газу для Західної Європи.

Причиною стали загрози землетрусів, пов'язаних із його роботою, а також обурення місцевих мешканців, які неодноразово виходили на вулиці з протестами, оскільки вважають, що їхні будинки постійно отримували пошкодження внаслідок землетрусів, пов'язаних із видобутком газу.

Однак уряд Нідерландів відмовився ухвалити рішення про остаточний демонтаж газових свердловин. Таким чином, у виняткових випадках роботу можуть знову відновити у 2024 році. Зокрема, у разі дуже холодної зими або якихось непередбачених обставин.

Фото: ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-