У Штатах ув’язнили моряка ВМС за передачу секретної інформації Китаю

У Штатах ув’язнили моряка ВМС за передачу секретної інформації Китаю

Укрінформ
Американський суд ув’язнив моряка Військово-морських сил США Веньхена Чжао на два роки і три місяці за передачу конфіденційної військової інформації Китаю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Чжао є натуралізованим громадянином США, який народився в Китаї. Він іммігрував до США в 2009 році і отримав громадянство в 2012 році. Через п'ять років пішов на військову службу. Чжао працював на базі ВМС США у Каліфорнії.

Правоохоронці звинуватили Чжао в передачі інформації про масштабні навчання ВМС США в Індо-Тихоокеанському регіоні, а також у передачі електричних схем та креслень радіолокаційної системи, розташованої на базі США на японському острові Окінава.

Він використовував «складні зашифровані методи зв’язку», щоб передавати інформацію, знищував докази та приховував свої контакти з китайським шпигуном.

Загалом у період із серпня 2021 року до травня 2023 року йому було виплачено щонайменше 14 хабарів на загальну суму щонайменше 14 866 доларів США.

У жовтні минулого року він визнав свою провину у суді. Йому загрожувало 20 років позбавлення волі.

Читайте також: У США покарали 15 офіцерів, причетних до зливу таємних документів

Як повідомляв Укрінформ, влітку минулого року американські правоохоронці затримали у Каліфорнії двох моряків ВМС США за звинуваченням у передачі конфіденційної військової інформації Китаю. Одним із них був 26-річний Веньхен Чжао.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-