У США покарали 15 офіцерів, причетних до зливу таємних документів

У США покарали 15 офіцерів, причетних до зливу таємних документів

Укрінформ
П'ятнадцять офіцерів ВПС Національної гвардії США були покарані за те, що вони не зупинили свого молодшого колегу - військовослужбовця Національної повітряної гвардії США Джека Тейшейру та не запобігли оприлюдненню секретних документів в Інтернеті.

Про це передає Укрінформ з посиланням на BBC.

У звіті ВПС сказано, що офіцери «знали про його розвідувальну діяльність, але не змогли його зупинити».

Однак у ньому також сказано, що жоден з його керівників не знав у повному обсязі про онлайн-діяльність Тейшейри.

Прокурори підтвердили, що Тейшейра опублікував десятки секретних документів в Інтернеті, що стало одним з найбільших витоків розвідувальних матеріалів у США впродовж останніх років.

Читайте також: У вбиральні британського пабу знайшли документи про атомну субмарину

На момент арешту у квітні Тейшейрі був 21 рік. Він працював молодшим спеціалістом з операцій кіберзахисту у 102-му розвідувальному відділі ВПС Національної гвардії США.

Згідно зі звітом генерального інспектора ВПС, який був оприлюднений у понеділок, керівникам підрозділу було відомо про чотири випадки «сумнівної діяльності» Тейшейри, пов’язані з його доступом до секретних матеріалів.

Також, декілька офіцерів знали про інші інциденти, йдеться у звіті, але вони не повідомили про них через належні канали, побоюючись, що співробітники служби безпеки будуть «надмірно реагувати».

У звіті також йдеться про відсутність належного нагляду під час нічних змін, коли вночі на військовій базі працювала бригада з трьох осіб.

Як повідомляв Укрінформ, 15 червня Тейшейрі висунули офіційні звинувачення, пов’язані з незаконним зберіганням та поширенням оборонних секретів США.

Читайте також: Телеграм-канал, який «злив» документи Пентагону, вела ексвійськова США - The Insider

Він зливав таємні військові матеріали через соціальну мережу Discord. Документи містили детальні розвідувальні оцінки як союзників, так і супротивників, зокрема, щодо російської війни проти України. За даними слідства, молодший військовослужбовець рядового складу Тейшейра, перебуваючи на службі у 102-му розвідувальному крилі ВПС Нацгвардії у штаті Массачусетс та маючи допуск до таємної інформації, почав розміщувати дані про документи в Інтернеті приблизно у грудні 2022 року, а фотографії документів – у січні. За словами адвокатів підсудного, їхній клієнт не очікував, що таємна інформація, яку він розмістив на Discord, пошириться в Інтернеті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-