Телеграм-канал, який «злив» документи Пентагону, вела ексвійськова США - The Insider

Телеграм-канал, який «злив» документи Пентагону, вела ексвійськова США - The Insider

Укрінформ
Канал Donbass Devushka у Телеграмі, через який поширювалися секретні документи Пентагону та розвідки, частково підправлені на користь російської пропаганди, вела Сара Білс — колишня військовослужбовиця ВМС США.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання The Insider, яке відслідковує розслідування з цього приводу та робить додатковий фактчекінг.

Однією з найбільших прокремлівських розповсюджувачок дезінформації та пропаганди, яка видавала себе в мережі за російську єврейку з Луганська, виявилася розлучена жінка середнього віку з Нью-Джерсі та ветеран ВМС США Сара Білс. Викрили її учасники інтернет-спільноти «Північноатлантична організація Fella» (NAFO), яка бореться з російською пропагандою.

У пропагандистки з ніком Donbass Devushka (в різні часи вона також використовувала псевдоніми Mila Medvedev, @luganskforlife, CheburekiVibes, MeatballSubZero, YuGopnik, GhostofLugansk) є свій Teлeграм-канал, Tвіттер і ютуб-канал, де вона викладає свій підкаст. В неї близько 135 тисяч передплатників. У Tвіттері Donbass Devushka публікувала свої відфільтровані фотографії та писала, що її звуть Міла.

Читайте також: рф може використати «злив» даних Пентагону і вкинути у мережу фейкові документи – Данілов

Насправді Білс - колишня військова, унтер-офіцер ВМС США, нещодавно звільнена з дійсної військової служби. Вона народилася в Сполучених Штатах і живе в Ок Харборі, штат Вашингтон, поряд з військово-морською авіабазою Уїдбі-Айленд, де вона колись служила.

Bellingcat стверджує, що сфальшовані версії витоку паперів Джека Тейшейри були створені саме в Teлеграм-каналі Donbass Devushka (Білс заперечує це твердження). Ведучий Fox News Такер Карлсон використав відредаговану версію, поширену в Tелеграм-каналі «Дівчини», щоб заявити, що Україна має співвідношення втрат військ сім до одного та «програє війну».

Читайте також: Затриманому через витік документів Пентагону Тейшейрі офіційно висунули звинувачення

Підроблені версії були поширені прокремлівськими пропагандистами, а Donbass Devushka почав підтримувати відомий Z-канал «Рибар». (У листопаді 2022 року журналісти з'ясували, що цей канал отримував гроші від євгена пригожина і може бути пов'язаний із фсб).

У серії твітів та двох довгих постах у Tелеграмі Білс підтвердила деякі подробиці свого минулого. Вона також стверджує, що адміністратор її Teлеграм-каналу поділився секретними документами, і додала, що зображення були видалені після того, як вона їх виявила, а людина, яка їх розмістила, «покарана». Проте 14 квітня зображення документів усе ще були у її ТГ-каналі.

13 квітня за підозрою у витоку документів було затримано 21-річного службовця ВПС США Джека Тейшейру. Друзі затриманого заявили, що він ділився секретними паперами від початку повномасштабного вторгнення рф до України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-