Дипломат Чалий радить стежити за виборами не лише у США, а й в Індії та Індонезії

Дипломат Чалий радить стежити за виборами не лише у США, а й в Індії та Індонезії

Укрінформ
Колишній посол у США Валерій Чалий вважає, що українцям слід уважно стежити за виборчими перегонами не лише в цій країні, а й в Індії та Індонезії, де точиться дуже запекла конкуренція за майбутню модель розвитку.

Таку думку Чалий висловив в ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє Укрінформ.

Дипломат зазначив, що цьогоріч відбудуться вибори більш як у 70 країнах світу, а також до Європарламенту. У них візьме участь більшість населення Землі – 4,2 млрд людей. Це може спричинити велику геополітичну турбулентність, а в деяких країнах привести до зміни влади.

«Половина із 76 країн, де будуть вибори, - це не демократичні повною мірою режими, тому в них передбачати зміну влади навіть через вибори навряд чи можна. Це Росія, Пакистан, Руанда, Малі – там змін не буде. А в деяких країнах, на які треба звертати увагу і які є демократіями, іде дуже жорстка конкуренція за модель розвитку. Це насамперед США, Індонезія та Індія. У цих країнах може бути дуже серйозний вибір стратегії – вона може бути іншою», - сказав експосол.

Читайте також: Валерій Чалий, дипломат

Він зауважив, що прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді хоче «зацементувати» в країні опору на націоналізм, провідну релігію і, можливо, вдатися до деякого тиску на опонентів.

«Тобто з, можливо, найбільшої демократії – 1, 4 млрд населення – Індія може перетворитися на напівдемократію, і це може викликати багато питань щодо майбутнього розвитку», - зазначив дипломат.

У контексті виборів у США Чалий нагадав, що йдеться не лише про обрання президента, а й про 435 місць у Палаті представників, 34 – в Сенаті, а також про 13 губернаторів. «Тобто це комплексні вибори, які можуть багато чого змінити», - акцентував він.

Стосовно виборів у Індонезії дипломат визнав, що в Україні мало говорять про найбільшу мусульманську країну світу.

Читайте також: Чалий: Через пару років Великої двадцятки не буде у тому вигляді, у якому вона є зараз

«Вона може або встановити баланс у Південно-Східній Азії, або, навпаки, підіграти певним процесам, в яких зацікавлений Китай», - вважає колишній посол України в США.

Він також нагадав, що 13 січня відбудуться президентські вибори на Тайвані. «Перше, з чим ми стикнемося, це якраз вибори 13 січня та після цього дії - в цьому регіоні», - зазначив дипломат.

Як повідомлялося, у Нідерландах можуть відбутися нові позачергові вибори, якщо політичним силам країни не вдасться сформувати коаліцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-