Аргентина хоче поновити переговори з Лондоном щодо повернення Фолклендських островів

Аргентина хоче поновити переговори з Лондоном щодо повернення Фолклендських островів

Заява
Укрінформ
Аргентина хоче ініціювати переговори з Великою Британією стосовно повернення південноамериканській державі Фолклендських островів, які британською заморською територією.

Як передає Укрінформ, про йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Аргентини.

У документі оприлюдненому в середу, зазначається, що Велика Британія 3 січня 1833 року «силою окупувала» ці території, на яких Аргентина «від самого початку як незалежна нація здійснювала свої суверенні права» як спадкоємиця іспанських володінь у Південній Америці.

Конституція стверджує, що відновлення суверенітету над островами «відповідно до міжнародного права та з повагою до способу життя їхніх жителів є постійною і нагальною метою аргентинського народу», зауважили у МЗС Аргентини.

Таким чином, уряд Аргентини знову заявляє про свою готовність поновити двосторонні переговори, які дадуть знайти рішення цієї суперечки про суверенітет відповідно до положень відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН.

Читайте також: Аргентина офіційно відмовилася вступати у БРІКС

У документах, ухвалених ГА ООН, зазначається, що територіальна суперечка між Аргентиною та Великобританією має бути вирішена урядами обох країн шляхом двосторонніх переговорів з урахуванням інтересів жителів островів.

При цьому МЗС наголошує, для відновлення переговорів слід залучити ООН, зокрема Генерального секретаря Організації.

Фолклендські острови росташовані в Атлантичному океані за півтисячі кілометрів від материкової частини Південної Америки. Населення - трохи більш як 3,5 тисячі осіб, більшість із яких британського походження.

Читайте також: «Шокова терапія» в Аргентині: президент Мілей оголосив про запуск економічних реформ

У 1982 році між Аргентиною та Великою Британією спалахнув воєнний конфлікт. Аргентина намагалася контроль над островами, проте зазнала поразки.

Як повідомлялося, у грудні президентом Аргентини став ультраправий політик Хав’єр Мілей, який обіцяв повернути острови дипломатичним шляхом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-