Верховний суд Ізраїлю скасував ключовий компонент спірної судової реформи

Верховний суд Ізраїлю скасував ключовий компонент спірної судової реформи

Укрінформ
Верховний суд Ізраїлю у понеділок, 1 січня, ухвалив рішення скасувати ключовий компонент суперечливої судової реформи, проведення якої ініціював уряд країни. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

У понеділковому рішенні суд проголосував за скасування закону, прийнятого в липні, що, зокрема забороняв суддям скасовувати урядові рішення, які суд визнав «необґрунтованими».

Зазначається, що у своєму рішенні, яке було схвалене 8 голосами «за» проти 7, Верховний суд скасував закон через «серйозну та безпрецедентну шкоду основному характеру Держави Ізраїль як демократичної країни».

У мотиваційній частині рішення судді підкреслили, що вони мають повноваження скасовувати так звані «Основні закони», основні законодавчі акти, які служать свого роду конституцією Ізраїлю.

Опоненти цього закону стверджували, що спроби уряду скасувати стандарт «обґрунтованості» відкривають «двері для корупції та неналежного призначення некваліфікованих людей на важливі посади».

Читайте також: Верховний суд Ізраїлю дозволив одностатевим парам усиновлювати дітей

Vesty додають, що це перший випадок в історії Ізраїлю, коли суд скасовує «Основний закон».

Як повідомляв Укрінформ, ізраїльський Кнесет 24 липня ухвалив у другому та третьому читаннях суперечливий законопроєкт про судову реформу, який обмежує частину повноважень Верховного суду.

Ця реформа, зокрема, передбачає передання парламентській більшості контролю за процесом відбору суддів Верховного суду. Також влада хоче відмовитися від законодавчого принципу, що дозволяє Верховному суду скасовувати або ветувати рішення уряду.

Розгляд і ухвалення закону супроводжувалися масштабними протестами в країні, як до його ухвалення, так і після.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-