У віці 98 років помер один з «архітекторів» Євросоюзу Жак Делор

У віці 98 років помер один з «архітекторів» Євросоюзу Жак Делор

Укрінформ
Один з «архітекторів» сучасного Європейського Союзу, засновник проєкту єдиної валюти ЄС француз Жак Делор помер у віці 98 років.

Про це повідомила його родина, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

«Французький соціаліст обіймав посаду президента Європейської комісії, виконавчого органу ЄС, упродовж трьох термінів: із січня 1985 року до кінця 1994-го – довше, ніж будь-хто інший на цій посаді», - зазначає агентство.

Зазначається, що Делор, профспілковий активіст-католик із досвідом економічного планування був потужною фігурою брюссельської бюрократії. Він не шкодував зусиль для досягнення компромісів між державами-членами заради побудови єдиного європейського ринку, що стало одним з визначальних досягнень ЄС.

Читайте також: Помер колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер

Саме на каденцію Делора припав час швидких змін. Тоді Європейське співтовариство розширилося з десяти членів до 12 шляхом приєднання у 1986 році Іспанії й Португалії, а в 1995-му до нього долучилися Швеція, Австрія та Фінляндії. Ця епоха також була визначена падінням Берлінської стіни та возз’єднанням Німеччини.

Залишивши крісло голови Єврокомісії в 1995 році, Делор відмовився балотуватися на пост президента Франції попри величезну перевагу в опитуваннях. А нещодавно, нагадує агентство, він попередив про небезпеку популізму в Європі та закликав до сміливих кроків після «брекзиту».

Фото: Remi Jouan

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-