Останні французькі війська залишили територію Нігеру

Останні французькі війська залишили територію Нігеру

Укрінформ
Останні французькі війська, дислоковані у Нігері, залишили цю країну сьогодні, ознаменувавши кінець понад десятилітньої антиісламістської операції Франції в регіоні Сахель у Західній Африці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24.

«Сьогоднішня дата знаменує кінець процесу виведення французьких сил у регіоні Сахель», — сказав лейтенант армії Нігеру Салім Ібрагім на церемонії в столиці країни - місті Ніамеї, присвяченій завершенню військової присутності Франції.

Після виходу Франції з Нігеру в країні залишаються сотні військовослужбовців США, а також декілька підрозділів італійських та німецьких військ.

Читайте також: Хунта Нігеру обурюється, що її представникам не дали виступити на Генасамблеї ООН

Франція заявила, що виведе своїх приблизно 1500 солдатів та пілотів з Нігеру після того, як новий правлячий режим країни став вимагати залишити її територію після державного перевороту 26 липня.

Війська Франції були змушені залишити сусідні колишні колонії Малі минулого року та Буркіна-Фасо на початку цього року після військових переворотів у цих країнах.

Усі три країни борються з джихадистським повстанням, яке спалахнуло на півночі Малі у 2012 році, а потім поширилося на Нігер та Буркіна-Фасо.

Зазначається, що низка переворотів у регіоні з 2020 року призвела до погіршення відносин з колишньою колоніальною державою Францією та повороту зазначених африканських країн до більшого зближення з РФ.

Читайте також: Хунта Нігеру відкликала угоду з Євросоюзом про військове партнерство

Як повідомляв Укрінформ, перші французькі солдати залишили Нігер 10 жовтня. Режим у Нігері зажадав їхнього виведення невдовзі після приходу до влади наприкінці липня. Президент Макрон оголосив про те, що французи залишають країну, наприкінці вересня.

Фото: Alain Jocard, AFP file photo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-