Російського бойовика з підрозділу «Русич» взяли під варту у Фінляндії

Російського бойовика з підрозділу «Русич» взяли під варту у Фінляндії

Укрінформ
Росіянин Воїслав Торден (він же Ян "Слов'ян" Петровський), підозрюваний у скоєнні воєнних злочинів в Україні в 2014-2015 роках, був взятий під варту у Фінляндії.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Окружний суд Гельсінкі видав ордер на його арешт після слухання справи в понеділок.

Крайній термін для висунення звинувачень проти бойовика - 31 травня 2024 року.

У серпні соціальні мережі, пов'язані з російськими найманцями "Вагнера", повідомили, що Петровський був провідним бійцем "Русича", ультраправого підрозділу, пов'язаного з "Вагнером". У "Русичі" назвали Петровського одним із засновників і лідерів підрозділу, який з минулого року перебуває під санкціями Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки.

Читайте також: Дезертир із «Вагнера» розповів CNN про звірства найманців в Україні

Україна вимагала екстрадиції Петровського, але Верховний суд Фінляндії раніше цього місяця відхилив її, посилаючись на ризик нелюдських умов утримання у в'язниці.

Як повідомляв Укрінформ, фінські прикордонники затримали Тордена 20 липня 2023 року в аеропорту Гельсінкі-Вантаа поблизу виходу на посадку на рейс до Ніцци. Наступного дня повітовий суд Гельсінкі взяв його під варту на підставі закону про іноземців.

На початку грудня Верховний суд Фінляндії ухвалив рішення звільнити його з-під варти. Того ж дня стало відомо, що прикордонна служба Фінляндії його затримала. Після цього Центральна кримінальна поліція Фінляндії розпочала дослідчу перевірку щодо Воїслава Тордена, якого підозрюють у злочинах в Україні.

Читайте також: В Офісі генпрокурора прокоментували відмову Фінляндії видати бойовика з «Русича»

Торден внесений у список санкцій ЄС під своїм іншим ім'ям Ян Петровський, йому заборонений в'їзд і до Фінляндії. У списку санкцій ЄС зазначено, що Петровський обіймав посаду командира неонацистської ДШРГ "Русич". Україна звинувачує Петровського в жорстокості щодо полонених українських солдатів. Він, однак, змінив ім'я і зумів в'їхати до Фінляндії за новими документами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-