Російський Shahed порушив повітряний простір НАТО, по тривозі підняли винищувачі  - ЗМІ

Російський Shahed порушив повітряний простір НАТО, по тривозі підняли винищувачі - ЗМІ

Укрінформ
Один із безпілотників, який Росія запустила в ніч на 14 грудня по Україні, порушив повітряний простір НАТО, упавши на території Румунії, через що Німеччина підняла по тривозі винищувачі Eurofighter.

Про це повідомляє Аussiedlerbote, передає Укрінформ.

Німеччина ідентифікувала російські літальні апарати, в тому числі за візуальним контактом, але не було наказу НАТО збивати їх. Під час хвилі атак російських дронів по Україні було зафіксовано до 70 російських безпілотників типу "Shahed 136", один з яких, за попередніми даними, також вибухнув над повітряним простором Румунії.

У четвер Міністерство оборони Румунії повідомило про вирву глибиною 1,5 метра в дельті Дунаю поблизу румунського села Грінду, за 6,5 кілометрів від українського кордону. У відомстві заявили, що це, ймовірно, був російський безпілотник.

Військово-повітряні сили НАТО наразі задіяні в охороні південно-східного флангу Альянсу. На румунському боці кордону з Україною сталося кілька інцидентів з порушенням повітряного простору. Всі вони були пов'язані з російськими атаками на українські порти на Дунаї, проте, як зазначається, ці випадки не були навмисними з боку Росії.

Читайте також: Сили ППО з вечора знищили 41 «Шахед» з 42

Як повідомляв Укрінформ, у вересні в Румунії повідомили, що знайшли на своїй території уламки, ймовірно, дрона - на березі Дунаю неподалік села Чаталча. Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що це свідчить про неприйнятне порушення румунського повітряного простору.

У жовтні після чергових атак Росії по Україні на території Румунії знову знайшли уламки дрона, який впав за три кілометри від міста Плауру в повіті Тулча.

Після цього президент Румунії Клаус Йоганніс зажадав провести ретельне розслідування та встановити, якій країні належать знайдені поблизу кордону з Україною уламки, які можуть бути уламками дрона, що впав. Як підкреслив Йоханніс, якщо виявиться, що це уламки російського дрону, «це - серйозне порушення суверенітету і територіальної цілісності країни-члена НАТО».

Фото: Geoffrey Lee

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-