У Польщі сьогодні має з’явитися новий прем’єр

У Польщі сьогодні має з’явитися новий прем’єр

Укрінформ
У Сеймі Польщі сьогодні відбуватиметься голосування за вотум довіри до уряду Матеуша Моравецького. У випадку неотримання вотуму довіри, що є найбільш ймовірним сценарієм розвитку подій, ввечері новим прем’єром буде обрано Дональда Туска.

Туск є кандидатом від правлячої більшості у польському парламенті, передає кореспондент Укрінформу.

Згідно з графіком роботи парламенту, після виступу з трибуни Сейму Моравецького і обговорення плану дій його Ради міністрів польські депутати голосуватимуть за вотум довіри до уряду “Права і Справедливості”. Ймовірно, він не зможе отримати вотум довіри у Сеймі, оскільки немає достатньо голосів підтримки.

У другому конституційному кроці правляча більшість ліволіберальних сил висуне кандидатом у прем’єри лідера Громадянської коаліції Дональда Туска, голосування за кандидатуру якого відбудеться у понеділок ввечері. Найбільш вірогідно, що Сейм проголосує за кандидатуру Туска. У вівторок він планує виступити з програмою дій свого уряду й отримати вотум довіри у Сеймі.

Голова політичного кабінету президента Польщі Марцін Масталерек повідомив в понеділок в ефірі RMF24, що президент Анджей Дуда планує зустрітися ввечері з Туском, аби обговорити питання приведення нового уряду до присяги. За його словами, це станеться, ймовірно, вранці 13 грудня. 

Читайте також: Польський депутат спрогнозував зміни у політиці нового уряду щодо України

Як повідомлялося, 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. Президент Анджей Дуда 13 листопада доручив формування нового уряду чинному прем'єр-міністру Моравецькому.

Партія “Право і Справедливість” хоч і перемогла на виборах, але не змогла сформувати правлячу більшість у Сеймі. Натомість її сформували чотири лівоцентристські партії (Громадянська коаліція, “Польща 2050”, Польська селянська партія і "Нова лівиця"), які разом мають 248 депутатських мандатів за мінімально необхідної кількості 231.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-