Сі Цзіньпін наступного тижня відвідає В’єтнам

Сі Цзіньпін наступного тижня відвідає В’єтнам

Укрінформ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін 12-13 грудня відвідає В’єтнам та обговорить із лідерами цієї країни нове позиціонування китайсько-в’єтнамських відносин.

Про це повідомили в МЗС КНР, передає кореспондент Укрінформу. 

Візит анонсувала речниця дипвідомства Хуа Чуньїн, яка повідомила, що лідер Китаю з 12 по 13 грудня здійснить візит до В’єтнаму на запрошення вищого партійного і державного керівництва цієї країни.

Речник МЗС КНР Ван Веньбінь на брифінгу розповів про головну мету поїздки: «Під час візиту Сі Цзіньпіна дві сторони обговорять, як оновити нове позиціонування китайсько-в’єтнамських відносин, та зосередяться на політичній безпеці і прагматичній співпраці».

Як повідомлялося, Китай і Сполучені Штати змагаються за вплив серед країн Південно-Східної Азії, включаючи В’єтнам.

Читайте також: Сі Цзіньпін зустрівся в Пекіні з президентами Євроради та Єврокомісії

У вересні В’єтнам відвідав президент США Джо Байден. Тоді Вашингтон і Ханой домовилися підвищити двосторонні відносини до найвищого рівня – всеохоплюючого стратегічного партнерства, що поставило Сполучені Штати в один ряд із Китаєм, Індією, Росією та Південною Кореєю на найвищому рівні в’єтнамської ієрархії дипломатичних відносин.

Під час візиту Байдена сторони уклали низку угод на десятки мільярдів доларів, зокрема, про напівпровідники, за якою США зобов’язалися допомогти В’єтнаму розвинути свої можливості з виробництва мікросхем, поставки в’єтнамських рідкоземельних матеріалів до США, для зниження їх залежності від Китаю в цій стратегічній сировині, та придбання Vietnam Airlines десятків літаків Boeing 737 Max. 

Окрему увагу було приділено військовому співробітництву. Наразі В’єтнам майже всю зброю купує у Росії і повністю залежить від РФ у цій сфері, тоді як Сполучені Штати запропонували розглянути можливість придбання американського та їх союзників озброєння.

Пізніше того ж місяця стало відомо, що Сполучені Штати ведуть успішні переговори з В’єтнамом щодо угоди про передачу цій країні значних обсягів озброєння, зокрема, винищувачів F-16.

Читайте також: Сі Цзіньпін заявив про значне зміцнення політичної довіри між Китаєм і Білоруссю

Стрімке зближення зі США сусіднього В’єтнаму, близького до Китаю ідеологічно, викликало зростаюче занепокоєння у Пекіна. 

1-2 грудня В’єтнам відвідав міністр закордонних справ КНР Ван Ї. Головною метою його поїздки була підготовка візиту Сі.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-