Туск припускає, що його уряд може скласти присягу 13 грудня

Туск припускає, що його уряд може скласти присягу 13 грудня

Укрінформ
Лідер польської Громадянської коаліції Дональд Туск передбачає, що його уряд може скласти присягу у середу, 13 грудня.

Про це політик заявив журналістам у п’ятницю після консультацій із маршалком нижньої палати парламенту Шимоном Головнею, передає кореспондент Укрінформу.

“Як відомо, 11 грудня ми заслухаємо прем’єр-міністра Матеуша Моравецького з його пропозиціями для свого уряду… І якщо дозволить час, ми також оберемо 11 грудня нового прем’єр-міністра, якщо, як передбачається, Матеуш Моравецький не отримає вотуму довіри”, - заявив Туск.

Він додав, що новий уряд, можливо, також з’явиться 11 грудня або наступного дня. 

Туск підкреслив, що виступ нового прем’єр-міністра з програмою дій уряду може відбутися 12 грудня, і в такому разі після позитивного голосування у Сеймі новий уряд може бути приведений до присяги президентом Польщі 13 грудня.

Своєю чергою президент Польщі Анджей Дуда у п’ятницю заявив, що він не зволікатиме з приведенням нового уряду до присяги, якщо кабінет Моравецького не отримає вотуму довіри в Сеймі.

Читайте також: Блокування кордону: Туск звинуватив уряд Польщі у бездіяльності

Як повідомлялося, 27 листопада президент Польщі Анджей Дуда призначив Матеуша Моравецького на посаду прем'єр-міністра і прийняв присягу у нового складу Ради міністрів. Від цього часу чинний глава уряду має два тижні, аби заручитися підтримкою у Сеймі й отримати вотум довіри у парламенті. 

Якщо це йому не вдасться, а така ймовірність дуже висока, то право на формування уряду перейде до правлячої коаліції лівоцентристських партій (Громадянська коаліція, “Польща 2050”, Польська селянська партія і "Нова лівиця"), які разом мають 248 депутатських мандатів за мінімально необхідної кількості 231. Своїм кандидатом у прем'єр-міністри вони назвали Туска, який уже визначився зі складом свого уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-