Блінкен: Не можна дозволити ХАМАС і далі керувати Газою

Блінкен: Не можна дозволити ХАМАС і далі керувати Газою

Укрінформ
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що не можна дозволити палестинському ісламістському руху ХАМАС і далі керувати Газою.

Про це він сказав у коментарі NHK незабаром після зустрічі міністрів закордонних справ G7 у Токіо, передає Укрінформ.

Говорячи про пошук сталого майбутнього для Гази, Блінкен зазначив, що є найближче постконфліктне майбутнє, яке стосується самої Гази, і є певні основні ідеї та принципи, які всім потрібно чітко розуміти.

«Ми не можемо дозволити ХАМАС керувати Газою, тому що це призведе до повторення (трагедії – ред.) 7 жовтня», - заявив він.

Держсекретар також наголосив, що не можна допустити повторної окупації Гази Ізраїлем, як і використання її території як майданчик для здійснення терористичних атак проти єврейської держави.

«Палестинський народ не може бути витіснений із Гази. І, зрештою, потрібна така система управління (Палестиною – ред.), яка об’єднає Західний берег і Газу», - наголосив Блінкен.

Читайте також: Ізраїль не планує «тривалої окупації» Гази - радник Нетаньягу

ХАМАС уперше переміг на виборах до Палестинської законодавчої ради у 2006 році. Це спричинило конфлікт із рухом ФАТХ, основною провладною партією Палестини.

Внаслідок боїв, що відбувалися в секторі Гази влітку 2007 року, бойовики ХАМАС взяли його під свій контроль та усунули посадовців ФАТХ.

У результаті палестинські території фактично розділились на два утворення: Західний берег річки Йордан, яким керує Палестинська національна адміністрація, і сектор Гази під управлінням ХАМАС.

Читайте також: Пентагон назвав оборонні цілі США на Близькому Сході

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ країн «Групи семи» (G7) у спільній заяві за підсумками дводенної зустрічі в Токіо закликали призупинити бойові дії між Ізраїлем і палестинським угрупованням ХАМАС для доставки гуманітарних вантажів у сектор Гази.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-