Росія остаточно вийшла з Договору про звичайні збройні сили в Європі

Росія остаточно вийшла з Договору про звичайні збройні сили в Європі

Заява
Укрінформ
Країна-агресорка Росія остаточно вийшла з іще однієї міжнародної угоди про обмеження озброєнь, цього разу «остаточно і без жалю» попрощавшись із Договором про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).

Про це йдеться в заяві МЗС країни-агресорки, передає Укрінформ.

«О 00:00 годині 7 листопада 2023 року завершилася передбачена ДЗЗСЄ процедура виходу Росії з цього Договору. Таким чином, міжнародно-правовий документ, дія якого була припинена нашою країною ще 2007 року, остаточно пішов для нас в історію», - зазначається в заяві.

У ній повідомляється, що одночасно для Росії втратили чинність ще дві юридично зобов’язуючі угоди, пов’язані з ДЗЗСЄ, так звані Будапештська угода від 3 листопада 1990 року про максимальну кількість розгорнутих звичайних озброєнь і техніки шести держав–учасниць Варшавського Договору та Фланговий Документ від 31 травня 1996 року, призначений для тимчасового вирішення деяких безпекових проблем, що виникли у зв’язку з припиненням існування СРСР.

У російському МЗС розповіли, що ДЗЗСЄ було укладено «коли формування нової архітектури глобальної та європейської безпеки на основі співробітництва уявлялося справою можливою і робилися відповідні спроби». Зокрема, в той період було укладено великі угоди з ключових питань роззброєння та контролю над озброєннями, як ДРСМД, ДСНО-1 і ДСНО-2, КЗХВ, а в Європі, крім ДЗЗСЄ, Віденський Документ – міжнародну угоду держав-учасниць ОБСЄ з реалізації заходів довіри і безпеки в регіоні.

Далі в заяві повторюються тези кремлівської пропаганди про те, що за умовами Договору «Росія була змушена скорочувати та реформувати свої збройні сили і паралельно вести боротьбу з тероризмом», а Захід нібито обманув її, бо «США… запустили процес розширення НАТО» і ДЗЗСЄ перестав відповідати інтересам Росії, через що вона в 2007 році оголосила про призупинення участі в Договорі.

Намагаючись виправдати деструктивний курс Росії, в її МЗС стверджують, що призупинивши дію ДЗЗСЄ, Москва залишала відчиненими двері для діалогу про відновлення контролю над озброєннями в Європі, однак її опоненти не скористалися такою можливістю.

Читайте також: Генсек ООН шкодує через вихід Росії з Договору про заборону ядерних випробувань

«Росія остаточно прощається з ДЗЗСЄ без жалю і з упевненістю у своїй правоті. Отриманий під час його створення та виконання досвід, як позитивний, так і негативний, буде враховано», - наголошується в заяві.

ДЗЗСЄ, укладений в останні роки Холодної війни, встановлював обмеження на ключові категорії звичайної військової техніки в Європі (від Атлантики до Уралу), і передбачав знищення надлишкової зброї. Договір пропонував рівні обмеження для двох «груп держав-учасниць» НАТО і Варшавського договору.

Як повідомляв Укрінформ, президент РФ Володимир Путін підписав закон про скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-