Росії вигідні антисемітські рухи - експерт про погроми в Махачкалі

Росії вигідні антисемітські рухи - експерт про погроми в Махачкалі

Укрінформ
Росії, яка живе минулим, а не майбутнім, вигідні антисемітські рухи та розпалювання міжнаціональної ворожнечі, і це є дуже небезпечним приводом для подальшої ескалації.

Так експерт-міжнародник Тарас Семенюк прокоментував в ефірі Українського радіо події в аеропорту російського міста Махачкала, де напередодні розлючений натовп у кілька сотень людей намагався не допустити прибуття біженців з Ізраїлю, передає Укрінформ.

"Взагалі, це повернення до сталінських часів. Адже за Сталіна євреїв теж переслідували. Зараз це виглядає абсолютно дико, але таким є російське суспільство. Є така аналогія: "Суспільство, яке живе минулим, немає майбутнього"... Це минуле, яким Росія живе, це наче мрець, який тримає за ногу сьогоднішню РФ і не пускає її вперед, не дає можливості країні нормально розвиватися. Тобто, жити майбутнім", - сказав Семенюк.

Читайте також: Антисемітські заворушення у Махачкалі: у МЗС відреагували на закиди Росії щодо причетності України

За його словами, Росія та її керівництво бояться майбутнього. Тому, замість того, щоб шукати якесь порозуміння, вони, навпаки, розпалюють цю ворожнечу, особливо антисемітську. "І це є дуже небезпечний привід для подальшої ескалації. Я її не виключаю, вона абсолютно можлива", - вважає експерт.

На його думку, основною причиною погромів в Махачкалі стало те, що Ізраїль стояв на порозі підписання важливих угод із країнами Арабської коаліції. "І комусь це було невигідно. Очевидно, це не було вигідно Ірану. І ми бачимо, як одразу пішли "в мінус" заплановані зустрічі Байдена з президентом Єгипту, з еміром Катару. Вони взяли паузу щодо зустрічі з американцями. Можливо, ця провокація була ідеально спланована саме для таких моментів... Тому тут історія більше про те, щоб не дати можливості Ізраїлю знайти порозуміння з арабськими країнами, особливо з саудитами, що могло вплинути на ціни на нафту. Зараз ми розуміємо: якщо угоди немає, то ціна може зрости. А це вигідно фактично і Росії, тому що єдиним джерелом доходу для РФ є продаж нафти", - додав експерт.

При цьому він висловив думку, що репутація Росії як перемовника дискредитована ще з моменту початку війни проти України.

Читайте також: Аеропорт Махачкали показав СВОєрідне обличчя Росії: дайджест пропаганди за 27-29 жовтня 2023 року

"Росії вигідні такі антисемітські рухи. Це означає, що вони використовують це на свою користь. І тут уже падає пелена довіри до Росії як до партнера", - резюмував Семенюк.

Як повідомлялося, у неділю ввечері в аеропорту Махачкали, столиці Дагестану, відбулася антисемітська акція. Натовп, розлючений прибуттям літака з Ізраїлю, у пошуках євреїв вдерся до термінала та прорвався на злітно-посадкову смугу.

Президент України Володимир Зеленський потім заявив, що штурм аеропорту розлюченим натовпом є частиною поширеної в Росії ненависті до представників інших народів, що пропагується на державному рівні.

МЗС країни-агресора назвало погром в Махачкалі запланованою ззовні провокацією, звинувативши в цьому Україну.

Водночас МЗС України відкинуло звинувачення Кремля, й нагадало про антисемітські заяви самих російських лідерів.

Фото: Тарас Семенюк, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-