Парламент Угорщини відмовився розглянути ратифікацію вступу Швеції до НАТО

Парламент Угорщини відмовився розглянути ратифікацію вступу Швеції до НАТО

Укрінформ
Парламент Угорщини відхилив пропозицію щодо голосування стосовно схвалення заявки Швеції на вступ до НАТО.

Про це повідомляє AP, передає Укрінформ.

"Парламент Угорщини у вівторок відхилив пропозицію провести голосування щодо заявки Швеції на вступ до НАТО, ще більше відтермінувавши входження скандинавської країни до військового альянсу", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, керівна угорська партія "Фідес" на чолі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном з липня 2022 року гальмує заявку Швеції на приєднання до Альянсу, стверджуючи, що шведські політики поширюють "відверту брехню" про стан демократії в Угорщині.

За словами депутата від опозиційної партії "Демократична коаліція Угорщини" та колишнього держсекретаря Міністерства оборони Агнеш Вадаї, представники "Фідес" заблокували пропозицію щодо призначення голосування з цього приводу у вівторок.

Вона додала, що наступна нагода для голосування буде під час парламентської сесії, що розпочнеться 6 листопада.

Угорські посадовці раніше неодноразово заявляли, що країна не буде останнім членом НАТО, який підтримає заявку Швеції.

У статті зазначається, що Угорщина завжди наслідувала приклад Туреччини, коли йшлося про розширення НАТО. Після численних затримок у ратифікації заявки Фінляндії на вступ до НАТО парламент Угорщини швидко ухвалив це рішення у березні, відразу після того, як Анкара дала зрозуміти, що ухвалить рішення про ратифікацію заявки.

Читайте також: У МЗС відповіли на заяву Орбана про «територію України» і вступ до Євросоюзу

Як повідомлялося, 23 жовтня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган підписав і передав до парламенту для ратифікації протокол щодо вступу Швеції до НАТО.

Торік, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, до того нейтральні Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до Альянсу. У червні обидві країни отримали запрошення приєднатися до Альянсу та підписали з Туреччиною тристоронній протокол про посилення боротьби з тероризмом.

Фінляндія вже завершила процес входження до НАТО.

На цей час протоколи про входження Швеції до НАТО продовжують розглядати у парламентах Туреччини й Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-