Генсек ООН закликав до припинення вогню та надання постійного доступу до Гази

Генсек ООН закликав до припинення вогню та надання постійного доступу до Гази

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав у четвер до негайного гуманітарного припинення вогню та швидкого, безперешкодного доступу до сектора Гази.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ООН та заступника речника генсека Фархана Гака, про це Гутерреш сказав у четвер в Каїрі під час поїздки до Єгипту.

«Зараз потрібні їжа, вода, ліки й паливо… у великих обсягах. Потрібно, щоб це було постійно, це не одна маленька операція, - сказав він. - Простіше кажучи, це означає, що гуманітарні організації повинні мати можливість доставляти допомогу й безпечно її розподіляти».

Гутерреш вкотре закликав ХАМАС «до негайного і безумовного звільнення» заручників, яких, за даними Ізраїлю, налічується 203.

Він зазначив, що «палестинський народ має законні й глибокі претензії», які, однак, «не можуть виправдати терористичні атаки».

Водночас ці жахливі напади «не можуть виправдати колективне покарання палестинського народу», додав він.

«Міжнародне право має поважатися…- сказав Гутерреш, - Захист цивільних осіб є обов'язковим… Будь-які напади на лікарні, школи чи приміщення ООН заборонені міжнародним правом».

За словами генсека, єгипетський аеропорт Ель-Аріш і контрольно-пропускний пункт Рафах - єдиний шлях сполучення з Газою, що не контролюється Ізраїлем, - «не тільки мають вирішальне значення, вони є нашою єдиною надією».

Єгипетські ЗМІ в четвер повідомили, що перехід відкриється у п'ятницю, після досягнення домовленостей між США, Єгиптом та Ізраїлем про надання допомоги.

За словами заступника генсека з гуманітарних питань ООН Мартіна Гріффітса, для задоволення потреб Гази необхідно близько 100 вантажівок на день.

Як повідомлялося, у суботу за участю Гутерреша відбудеться Каїрський саміт за мир, спрямований на деескалацію ситуації та забезпечення доставки гуманітарної допомоги в Газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-