Білий дім почав планувати листопадову зустріч Байдена із Сі Цзіньпіном - WP

Білий дім почав планувати листопадову зустріч Байдена із Сі Цзіньпіном - WP

Укрінформ
Білий дім почав планувати листопадову зустріч у Сан-Франциско між президентом США Джо Байденом і лідером Китаю Сі Цзіньпіном, яка стане спробою стабілізувати відносини між двома наймогутнішими країнами світу.

Про це з посиланням на власні джерела в адміністрації Сполучених Штатів повідомляє Washington Post, передає Укрінформ.

Переговори лідерів двох країн можуть пройти на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), форуму економік Тихоокеанського узбережжя у складі 21 країни, запланований на 11-17 листопада в Сан-Франциско.

За словами співрозмовників видання, Байден із нетерпінням чекає зустрічі з Сі, проте наразі ще нічого не підтверджено. Немає навіть рішення китайської сторони стосовно участі голови КНР у саміті АТЕС.

Очікується, що плани будуть уточнені під час візиту до США топдипломата Китаю Ван Ї, якого у Вашингтоні очікують найближчими тижнями.

Зустріч лідерів США і Китаю в Сан-Франциско стане першою після їх переговорів на полях саміту Групи 20 на Балі, Індонезія, у листопаді минулого року. Тоді Байден і Сі домовились відновити комунікацію між урядами двох країн, поставлену Пекіном на паузу після серпневого візиту спікерки Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань, та повернути американо-китайські відносини в нормальне русло.

Проте відновлення двостороннього діалогу на високому рівні затягнулось до літа через скандал із китайською повітряною кулею-шпигуном над територією США, яку збили за наказом Байдена.

Впродовж літа Пекін відвідали держсекретар Ентоні Блінкена, міністри фінансів Джанет Єллен і торгівлі Джина Раймондо та посланник президента США з клімату Джон Керрі.

У Вашингтоні й Пекіні погоджуються, що для подальшої нормалізації американо-китайських відносин потрібна зустріч лідерів двох країн, проте сторони мають дещо відмінне бачення її проведення.

Американські аналітики вважають, що переговорів між лідерами потребують обидві сторони, хоча й прогнозують, що ні США, ні Китай не підуть на поступки в найбільш суперечливих питаннях.

Читайте також: У жовтні плануються переговори Сі Цзіньпіна з Путіним у Пекіні

Тому позитивний ефект майбутньої зустрічі лідерів для відносини між країнами буде нетривалим, однак сам факт її проведення стане позитивним сигналом про готовність Вашингтона і Пекіна до зменшення напруженості та певної стабілізації взаємодії.

Як повідомляв Укрінформ, лідер більшості в Сенаті США демократ Чак Шумер наступного тижня очолить двопартійну делегацію Конгресу із шести сенаторів, які відвідають Китай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-