Ердоган вважає, що переконає Путіна передумати щодо «зернової угоди»

Ердоган вважає, що переконає Путіна передумати щодо «зернової угоди»

Укрінформ
Туреччина «без вагань» виступить з ініціативою, необхідною для запобігання «шкідливим наслідкам» виходу Москви з Чорноморської зернової угоди, заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у п'ятницю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Ердоган охарактеризував зернову угоду як «життєво важливу ініціативу» для людства, окресливши прихильність Туреччини підтримати її майбутнє.

«Припинення Чорноморської зернової ініціативи (зернової угоди - ред.) матиме низку (шкідливих) наслідків, починаючи від підвищення світових цін на продовольство у деяких регіонах до голоду, а потім і нових хвиль міграції. Ми без вагань беремо на себе ініціативу, щоб запобігти цьому", - сказав президент Ердоган журналістам у президентському літаку, коли летів додому зі свого туру до трьох країн Перської затоки цього тижня.

Читайте також: Китай не підтримує припинення «зернової угоди», тому Путіну доведеться домовлятися – Клімкін

У понеділок голова Української зернової асоціації Микола Горбачов заявив, що турецький флот може допомогти транспортувати зерно з України без участі РФ.

Ердоган висловив переконання, що «детальне обговорення цього питання» з президентом РФ Володимиром Путіним «забезпечить продовження цього гуманітарного руху».

Читайте також: Вихід Росії із «зернової угоди» загрожує голодом людям у всьому світі – Бербок

Турецький президент також спростував заяви про те, що роль Туреччини як посередника між Москвою та Україною зменшилася.

"Навпаки, зараз ми підтримуємо наші відносини з Росією. І міністр закордонних справ Хакан (Фідан), і голова (Національної розвідувальної організації) MIT Ібрагім (Калін) продовжують свої переговори", - сказав Ердоган журналістам.

Як повідомляв Укрінформ, Москва 17 липня оголосила про припинення угоди з Туреччиною та ООН щодо Чорноморської зернової ініціативи.

Читайте також: Туреччина не пов’язує вихід РФ із «зернової угоди» з рішенням про розширення НАТО

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони продовжили до 15 вересня 2023 року.

Міністри сільського господарства цих країн 19 липня ухвалили спільну заяву з вимогою продовження дії заборони до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-