Туреччина й далі виступатиме проти членства Швеції в НАТО – Ердоган

Туреччина й далі виступатиме проти членства Швеції в НАТО – Ердоган

Укрінформ
Туреччина не відступить від своєї позиції щодо вступу Швеції до НАТО, доки не будуть виконані всі вимоги Анкари.

Як передає Укрінформ з посиланням на CNN, про таке заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

За його словами, очікування його країни були чітко сформульовані ще торік, і вона захищатиме свої принципи.

«Ми не хочемо, щоб вони давали притулок сепаратистським організаціям і негідникам з FETÖ. І я хочу, щоб усі знали, що ми не відступимо, доки всі вимоги не будуть виконані», - заявив Ердоган журналістам у понеділок.

Читайте також: Ердоган обговорив з Шольцом членство Швеції в НАТО

Абревіатурою FETÖ в Туреччині називають послідовників колишнього союзника Ердогана Фетхуллаха Ґюлена, який з 1999 року перебуває у вигнанні у США. Ердоган звинуватив його в організації державного перевороту в липні 2016 року. Він порівняв послідовників Гюлена з ІДІЛ, яка неодноразово обстрілювала цілі на території Туреччини, і курдським сепаратистським рухом «Робітнича партія Курдистану», який внесено до переліку терористичних організацій США.

Минулого тижня міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем заявив, що його країна виконала вимоги, висунуті Туреччиною.

Читайте також: Пісторіус закликав Туреччину дозволити Швеції вступити в НАТО

У червні після зустрічі з Ердоганом у Стамбулі, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також зазначив, що Швеція виконала свої зобов'язання для вступу в Альянс.

Як повідомлялося, шведська влада дала дозвіл провести демонстрацію біля мечеті в Стокгольмі 28 червня – в день початку мусульманського свята Курбан-байрам, під час якої було спалено копію Корану.

Читайте також: У Багдаді учасники протесту проти спалення Корану штурмували посольство Швеції

Туреччина зажадала від Швеції дотримання домовленостей Тристороннього меморандуму щодо вступу країн у НАТО, зокрема стосовно боротьби з тероризмом, та закликала до розслідування попередніх випадків спалення Корану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-