«Схід-Експо 2023»: Відновили бізнес – відновимо і країну

«Схід-Експо 2023»: Відновили бізнес – відновимо і країну

PR
Укрінформ
У столичному «Мистецькому Арсеналі» відбулася щорічна виставка «Схід-Експо 2023», яка зібрала підприємства із постраждалих від війни регіонів. До Києва приїхали майже 80 компаній, яким вдалося відновити свою роботу, попри всі виклики часу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Головна мета цьогорічної «Схід-Експо», яка вперше була організована ще 2017 року, полягає у підтримці мікро-, малих та середніх підприємств, які або залишилися працювати у постраждалих від війни громадах України, або релокувалися в безпечніші місця.

Олег Чанкотадзе, спеціаліст з промоції підприємництва Програми розвитку ООН в України
Олег Чанкотадзе, спеціаліст з промоції підприємництва Програми розвитку ООН в України

«Ми починали нашу ініціативу на сході України у 2017 році, і перші дві виставки відбулися в Сєвєродонецьку та Краматорську. Потім були заходи у Києві, Львові, під час пандемії захід відбувся в онлайн-режимі, торік із безпекових причин ми взяли паузу. І ось цього року ми повернулися з нашим проєктом», – розповідає Олег Чанкотадзе, спеціаліст із промоції підприємництва Програми розвитку ООН в Україні, яка є організатором заходу.

Стенд соціально відповідального бізнесу та фонду Це Крафт
Стенд соціально відповідального бізнесу та фонду Це Крафт

Цього року в проєкті беруть участь майже 80 компаній із понад 10 областей: Луганщини, Донеччини, Запоріжжя, Одещини, Херсонщини, Миколаївщини, Дніпропетровщини, Харківщини, Сумщини і Чернігівщини; є компанія з Бородянки, що на Київщині.

«Це бізнеси, які розташовані і працюють у цих областях, або були релоковані з тих областей, наприклад, на Івано-Франківщину та Львівщину», – додає представник організатора.

У Київ свій крам привезли компанії, що представляють різні сектори економіки: від виробників крафтової гастрономії, яких на будь-яких схожих заходах зазвичай найбільше, текстилю, кераміки – до інжинірингових компаній. Є навіть виробник сільськогосподарського обладнання, компанія «Аеромех», власник якої вже двічі, починаючи з 2014 року, релокував потужності – спочатку з Луганська до Кремінної, а тепер на Черкащину.

Стенд компанії COLLAR COMPANY
Стенд компанії COLLAR COMPANY

«Головна умова участі у проєкті – бути мікро-, малим або середнім бізнесом. Це наша з партнерами філософія – підтримувати саме цей бізнес, який, ми переконані, є потужним драйвером відновлення країни та подальшого економічного розвитку і достатку», –зазначає Чанкотадзе.

Сімейний бізнес Тетяни Чернікової, компанія Green for you Food з виробництва готової їжі в реторт-упаковці, також двічі був вимушений тікати від війни. Спочатку із Донецька у 2016 році, а вже торік – із Харкова.

Тетяна Чернікова, Green for you Food
Тетяна Чернікова, Green for you Food

«Після двох років життя в окупації ми з сестрою виїхали до Харкова, де організували тепличне господарство з вирощування мікрогріну. У нас уже були налагоджені поставки салатних міксів до торговельних мереж «Сільпо», «Амстор», харківських супермаркетів. Були плани виходити на Київ та інші регіони, але розпочалася війна», – розповідає Тетяна.

Новий прихисток компанія Чернікової знайшла на Полтавщині. Завдяки гранту від USAID AГРО придбали обладнання для виготовлення нового асортименту, а саме: готових страв у вакуумній упаковці, і вже в липні 2022 року запустили нове виробництво.

Стенд компанії Green for you Food
Стенд компанії Green for you Food

«Вдруге відновлюватися було вже простіше, бо мали певну фінансову подушку. До того ж ми приїхали в таку глибинку, де люди потребують роботи і де багато смачнющої сировини. Там усі вирощують городину, мені просто додому привозять овочі, фрукти, а я вже відбираю те, що мені підходить по якості», – додає власниця Green for you Food.

Хоч компанія Тетяни сімейна, в сезон вона дає роботу ще кільком жителям громади, насамперед таким же переселенцям. Це – одна із соціальних місій бізнесу, який добре знається на всіх складнощах переїзду та облаштування на новому місці.

Ще один учасник виставки, ГО «Агенція регіонального розвитку таврійського об’єднання територіальних громад», представив виробників із Херсонщини, які, незважаючи на надзвичайно складну ситуацію в регіоні, не склали рук і продовжують працювати.

Павло Ярмій, ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад»
Павло Ярмій, ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад»

«Бачите цей коньяк? Це «Таврія» із Нової Каховки. А це кілька пляшок від виноробні Трубецького. Це не для продажу. Це ми привезли показати, що ми є, що ми живі. І нехай ці виробництва знищені та пограбовані, але ми хочемо, щоб всі пам’ятали можливості нашої Херсонщини, чим вона багата. Або подивіться на ці сири від «Амалтеї», ми їх називаємо нашою чорнобаївською козою. Власниця ферми продовжує працювати. Коли лунають вибухи, кози не хочуть доїтися, спеції не завозять, а вона додає базилік, шпинат зі свого городу і продовжує робити ці сири. Або оці в’ялені помідори. Їх виробник, Андрій Бігленко, вивіз підприємство на південь Одеської області і також працює. Ми тут, у Києві, показуємо всій Україні, що ми не вмерли», – веде до стенду з промовистою назвою «Незламна Херсонщина» керівник громадського об’єднання Павло Ярмій.

Під час виставки було проведено Дитячий фестиваль робототехніки RoboSmartVictory
Під час виставки було проведено Дитячий фестиваль робототехніки RoboSmartVictory

Він також вивіз родину та залишки бізнесу з Нової Каховки. Його компанія, маркетплейс Itscraft, відновила роботу в Умані. Зараз в онлайн-магазині, де можна придбати товари українських крафтових виробників, працюють п’ятеро людей. І є плани розвиватися далі.

Сприяння подальшому розвитку, налагодження нових контактів, пошук нових ринків і створення партнерств і є метою проведення «Схід-Експо 2023».

Підписання меморандуму про взаємодію співпрацю та наміри підтримки інноваційної розбудови територій постраждалих внаслідок бойових дій
Підписання меморандуму про взаємодію співпрацю та наміри підтримки інноваційної розбудови територій постраждалих внаслідок бойових дій

«Багато підприємців впоралися з викликами, проте далеко не всі їм вдалося подолати. Бізнесу потрібна підтримка та чіткі напрями для розвитку. Саме задля цього ми тут і зібрали цих людей», – зауважує Чанкотадзе.

Загалом від моменту старту «Схід-Експо» у 2017 році у виставці взяли участь близько 350 компаній.

Довідково

Протягом 2017-2023 років відбулося вісім виставок «Схід-Експо» – дві регіональні та шість загальнонаціональних, одна з них онлайн. Заходи пройшли у Краматорську, Сєвєродонецьку, Києві та Львові, де 350 компаній місцевих виробників презентували свою продукцію широкому загалу. За підсумками заходів 70% учасників та учасниць встановили ділові контакти з новими партнерами. Загалом виставки відвідало понад 12 000 людей.

«Схід-Експо 2023» організовує Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, Посольства США в Україні та Уряду Хорватії.

Захід реалізується у партнерстві з Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес, Донецькою, Запорізькою, Луганською та Херсонською обласними державними адміністраціями, Донецькою обласною торгово-промисловою палатою та Торгово-промисловою палатою України.

Фото: Програма розвитку ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-