Генерація станом на травень втратила 27 ГВт встановленої потужності - Укренерго

Генерація станом на травень втратила 27 ГВт встановленої потужності - Укренерго

Укрінформ
Станом на травень 2023 року, після сезону масованих атак ворога, втрати встановленої потужності в енергосистемі України зросли до 27 ГВт, тоді як у травні 2021 року на тимчасово окупованій території були розташовані станції сумарною потужністю у 4 ГВт.

Як передає Укрінформ, про це розповіла пресслужба НЕК "Укренерго" у Фейсбуці.

"Під час війни ми не можемо публікувати дані, які вказують на доступну робочу потужність електростанцій в енергосистемі. Однак ми можемо показати, як через російську агресію генерація втрачала встановлену потужність. Це показник того, скільки електроенергії максимально можуть виробити електростанції (за технічними документами), якщо в один момент увімкнути їх усі разом", - зазначили в компанії.

За даними Укренерго, у травні 2021 року на тимчасово окупованій території перебувало 4 ГВт встановлених потужностей, зокрема, великі Зуївська та Старобешівська ТЕС. Вони були окуповані ще у 2014 році.

За рік, у травні 2022-го, через повномасштабне вторгнення росії в окупації було вже 21 ГВт. Зокрема, й Запорізька АЕС, яка забезпечувала близько п’ятої частини виробництва електроенергії. Однак минулого літа ЗАЕС ще мала можливість видавати електроенергію в українську енергомережу. Восени 2022-го окупанти зробили все, щоб таку можливість забрати.

"Таким чином, у травні 2023 року, після сезону масованих атак на українську енергосистему, втрати встановленої потужності зросли до 27 ГВт", - наголосили в Укренерго.

Читайте також: В енергосистемі зараз є певний дефіцит - Кудрицький

Щоб забезпечити баланс в енергосистемі, Укренерго буде використовувати всі можливі резерви, однак енергетики потребують допомоги споживачів, особливо у вечірні години.

"Для цього варто перенести використання потужних приладів з 19-22 години на ніч чи день", - додали в компанії.

В Укренерго пояснили, що попередження про дефіцит потужності не означає неминучих відключень споживачів. Однак у компанії вважають за потрібне попередити людей про таку ймовірність - "щоб вони могли підготуватися".

Як повідомлялось, за даними KSE, станом на лютий 2023 року сума збитків, завданих енергетиці України, зросла до 8,1 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-