Польща запровадить санкції проти кількасот білоруських чиновників через вирок журналісту Почобуту

Польща запровадить санкції проти кількасот білоруських чиновників через вирок журналісту Почобуту

Укрінформ
Польща запровадить санкції проти кількасот білоруських чиновників різного рівня, причетних до політичних репресій.

Про це у Твіттері повідомив міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Маріуш Камінський, передає Укрінформ.

“У зв’язку із залишенням без змін драконівського вироку у справі Анджея Почобута у понеділок (29 травня - ред.) я оголошу про рішення додати до санкційного списку кількасот представників режиму Лукашенка, відповідальних за політичні репресії, в тому числі проти поляків, які проживають у Білорусі”,- написав Камінський.

Верховний суд Білорусі у п'ятницю відхилив апеляцію і залишив без змін рішення окружного суду у Гродно від 8 лютого, який засудив одного з лідерів польської національної меншини в РБ, журналіста видання Gazeta Wyborcza Анджея Почобута до восьми років колонії суворого режиму.

Читайте також: Європарламент засудив дії лукашенка і закликав до нових санкцій проти білорусі

49-річний Почобут, який є членом правління Спілки поляків Білорусі, був затриманий у березні 2021 року і відтоді перебував під вартою. За інформацією ПЦ «Весна», в обвинуваченні суду першої інстранції вказувалося, що Почобут у медіа назвав агресією напад СРСР на Польщу 1939 року. Крім того, його обвинуватили через заяви на захист польської меншини в Білорусі, статті у Gazeta Wyborcza про білоруські протести 2020 року та текст у Magazyn Polski, написаний ще у 2006 році та присвячений Анатолію Радзивонику - одному з командирів польського антикомуністичного підпілля на Гродненщині.

Восени 2021 року Почобут відмовився писати прохання про помилування на ім'я Лукашенка. Організації із захисту прав людини визнали Почобута політв’язнем.

Після вироку окружного суду у Гродно до МЗС Польщі був викликаний тимчасовий повірений у справах Білорусі, якому було висловлено протест з приводу засудження Почобута.

Читайте також: Польща оголосила персоною нон грата білоруського військового аташе

Сейм Польщі в лютому ухвалив резолюцію, засудивши вирок у справі журналіста, та наголосив, що це є "кульмінацією репресій" проти польської національної меншини в Білорусі. Польські законодавці тоді висловили переконання, що білоруські судді, прокурори, посадовці та всі причетні до переслідування Почобута й етнічних поляків особи мають підпасти під персональні санкції з боку Польщі та ЄС. Польща активно виступала за те, щоб в 11-му пакеті санкцій проти Росії були передбачені також санкції щодо Білорусі.

З 10 лютого Польща в односторонньому порядку призупинила роботу одного з найбільших пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю “Бобровники” на знак протесту проти засудження Почобута. У відповідь Білорусь заборонила польським перевізникам перетинати кордон у білорусько-литовському та білорусько-латвійському прикордонних пунктах.

Своєю чергою Польща з 21 лютого в односторонньому порядку призупинила роботу пункту пропуску “Кукурики" – єдиного діючого пункту на кордоні з Білоруссю для руху вантажного транспорту.

Відносини між Польщею і Білоруссю значно погіршилися в серпні 2020 року після того, як Варшава відмовилася визнавати результати президентських виборів в РБ і закликала Мінськ призначити нові вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-