Ердоган заявив, що не готовий схвалити членство Швеції у НАТО

Ердоган заявив, що не готовий схвалити членство Швеції у НАТО

Укрінформ
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що він все ще не готовий підтримати членство Швеції у НАТО, повторюючи свої заяви про те, що Стокгольм дозволив терористичним організаціям знайти прихисток у країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Ердоган стверджує, що не може прихильно ставитися до заявки Швеції на членство, "поки Швеція продовжує дозволяти відгалуженням терористичних угруповань в Туреччині вільно блукати вулицями Стокгольму".

Деякі західні офіційні особи та спостерігачі з Близького Сходу припускають, що звинувачення в тероризмі є прикриттям для Ердогана, щоб не розлютити президента РФ Володимира Путіна в "політично незручний час".

Читайте також: Зеленський провів переговори з прем'єрами Швеції, Данії, Ісландії та Фінляндії

Москва стала економічною рятувальною ланкою для Туреччини після того, як інші країни запровадили санкції проти Анкари, а Путін залишається привабливим партнером у зусиллях з відновлення країни після землетрусу, сказав CNN у березні Гонул Тол, науковий співробітник турецької програми Інституту Близького Сходу.

Як повідомлялося, уряд Швеції сподівається, що країна офіційно стане частиною НАТО до саміту Альянсу у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну нейтральні Швеція та Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО. Під час Мадридського саміту в червні 2022 року країни отримали запрошення приєднатися до Альянсу від усіх 30 членів. Водночас у Мадриді був підписаний Тристоронній меморандум, що відобразив занепокоєння Туреччини станом боротьби з тероризмом у Фінляндії та Швеції.

Читайте також: Зеленський переконаний, що НАТО невдовзі налічуватиме 33 країни

Глава МЗС Швеції Тобіас Більстрем заявив, що країна зробила все належне за Тристороннім меморандумом, що був підписаний із Туреччиною та Фінляндією під час торішнього саміту НАТО в Мадриді, та розраховує на швидку ратифікацію протоколу про входження країни до НАТО парламентами Туреччини та Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-