США оголосили санкції проти російського хакера та винагороду за інформацію про нього

США оголосили санкції проти російського хакера та винагороду за інформацію про нього

Укрінформ
Уряд Сполучених Штатів оголосив про запровадження санкцій проти російського хакера Михайла Матвеєва, причетного до розробки та створення системи програм-здирників та вимагання коштів у державних і недержавних установ у США.

Про це йдеться в повідомленні Офісу контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), поширеному у вівторок, передає Укрінформ.

«Сьогодні OFAC запровадив санкції проти Михайла Матвєєва за його роль у кібератаках на правоохоронні органи США, підприємства та критично важливу інфраструктуру», - зауважується в документі.

Водночас зазначається, що проти Матвєєва окружні суди США в Нью-Джерсі та Окрузі Колумбія висунули офіційні обвинувачення, а Держдепартамент оголосив про винагороду в розмірі до $10 мільйонів за інформацію, яка призведе до арешту та/або засудження Матвєєва.

Михайло Матвеєв вважається ключовою фігурою у російській системі, що займається вимаганням за допомогою програм-здирників. Він був причетний до розробки та розгортання програм Hive, LockBit і Babuk. Зокрема, у 2021 році за допомогою Babuk було атаковане поліцейське управління одного з великих міст США.

Читайте також: російського хакера екстрадували із Грузії до США

Хакери, які проникли в комп’ютерну мережу відділу поліції, викрали домашні адреси, номери мобільних телефонів, фінансові дані, історії хвороби та інші особисті дані поліцейських, а також конфіденційну інформацію про банди, підозрюваних у злочинах і свідків. Крім атак на державні установи, Матвєєв був пов’язаний із вторгненнями в численні американські підприємства, у тому числі американську авіакомпанію.

Як повідомлялося, Матвєєв активно заявляв про свою незаконну діяльність. Він розповідав про свої кіберзлочини в інтерв’ю ЗМІ, розкрив коди програм для онлайн-злочинців та заявив, що російську владу влаштовує його діяльність за умови, що він залишатиметься лояльним до неї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-