Китай і Австралія після майже шести років поновлюють торгово-економічний діалог високого рівня

Китай і Австралія після майже шести років поновлюють торгово-економічний діалог високого рівня

Укрінформ
Китай і Австралія, після майже шести років паузи, домовилися відновити механізми економічного і торгового діалогу на високому рівні, включаючи роботу Спільної комісії з виконання угоди про вільну торгівлю між країнами.

Про це з посиланням на Міністерство торгівлі КНР повідомляє CGTN, передає кореспондент Укрінформу.

Домовленості досягнуто під час засідання 16-ї Спільної китайсько-австралійської економічної комісії, яке пройшло в Пекіні за участі міністрів торгівлі Китаю Ван Веньтао та Австралії Дона Фаррелла.

«Китай… сприятиме поновленню взаємодії на високому рівні… та готовий співпрацювати з Австралією над розширенням сфер і напрямків співпраці», - сказав Ван, висловивши сподівання, що Австралія забезпечить «здорове бізнес-середовище й чесно і справедливо ставитиметься до китайських компаній та продуктів».

Австралійський міністр, зі свого боку, відзначив, що сторони досягли значного прогресу в просуванні двосторонніх економічних і торговельних відносин, а також у належному вирішенні ключових економічних і торгових проблем одна одної.

Читайте також: Штати та Китай прагнуть стабілізувати відносини – Reuters

«Австралія готова продовжувати зміцнювати співпрацю з Китаєм, у тому числі й на багатосторонніх і регіональних платформах, таких як Світова організація торгівлі та Азійсько-Тихоокеанське економічне співробітництво», - додав Фаррелл.

Міністри також домовилися активізувати екологічну співпрацю й протидію змінам клімату та сприяти співробітництву між підприємствами двох країн у сферах цифрової торгівлі й електронної комерції.

Китай є найбільшим торговим партнером Австралії, а Австралія – восьмим за величиною торговим партнером Китаю. За даними Головного митного управління КНР, у першому кварталі цього року товарообіг між державами склав $58,79 мільярда, що на 10,9% більше аналогічного періоду минулого року.

Спільна китайсько-австралійська економічна комісія на рівні міністрів востаннє збиралася в 2017 році. В наступні роки обміни на високому рівні між Китаєм і Австралією не проводилися через поглиблення дипломатичної конфронтації Канберри з Пекіном.

Погіршення китайсько-австралійських зв’язків сталось після ініціювання у 2017 році урядом Австралії змін до законодавства для боротьби з іноземним втручанням, які в Пекіні сприйняли як направлені проти Китаю.

Невдовзі після цього Австралія стала першою країною світу, яка, з міркувань безпеки, заборонила китайському технологічному гіганту Huawei Technologies брати участь у будівництві своїх мереж 5G, а до найнижчого рівня відносини між країнами впали у квітні 2020 року після заклику тодішнього прем’єр-міністра Австралії Скотта Моррісона до міжнародного розслідування походження COVID-19.

Китай також рішуче виступає проти створення AUKUS – тристороннього безпекового партнерства між Австралією, Великою Британією та США.

Читайте також: Байден зустрінеться з Кішідою в Хіросімі та візьме участь у саміті G7

Позитивні зрушення в китайсько-австралійських відносинах розпочались після приходу до влади в Австралії у травні минулого року нинішнього уряду на чолі з прем’єр-міністром Ентоні Албанезе.

Як повідомляв Укрінформ, США та Австралія працюють над спільним пакетом військової допомоги Україні, про який може бути оголошено до кінця травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-