Штати та Китай прагнуть стабілізувати відносини – Reuters

Штати та Китай прагнуть стабілізувати відносини – Reuters

Укрінформ
Радник президента Джо Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван і топдипломат Китаю Ван Ї цього тижня провели зустріч у Відні й визнали необхідність вийти за межі інциденту з повітряною кулею-шпигуном, який призвів до паузи у відносинах між двома наддержавами.

Про це з посиланням на високопоставленого чиновника американської адміністрації повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

«У Білому домі сподіваються, що восьмигодинні переговори... у Відні в середу та четвер прокладуть шлях до більш активної комунікації між двома найбільшими економіками світу», - сказав співрозмовник.

Читайте також: Китай вже втратив можливість бути посередником у розв’язаній росією війні - Боррель

Американський чиновник, на умовах анонімності, розповів, що Салліван і Ван не обговорювали ймовірних термінів візиту до Пекіна держсекретаря США Ентоні Блінкена, скасованого через інцидент із кулею, проте зауважив, що Білий дім очікує продовження взаємодії з китайською стороною та поїздки держсекретаря до Пекіна в найближчі місяці.

Сполучені Штати висловили готовність перенести візит Блінкена та організувати інші зустрічі на високому рівні в рамках зусиль зі зменшення конфліктності у двосторонніх відносинах.

Читайте також: Китай проти участі Тайваню в роботі ВООЗ, каже - «немає політичних підстав»

Блінкен у лютому, після інциденту з повітряною кулею, зустрівся з Ван Ї на Мюнхенській конференції з безпеки, але це не зменшило напруги.

«Думаю, обидві сторони визнали, що цей прикрий інцидент призвів до паузи у взаємодії. Зараз ми прагнемо вийти за межі цього та відновити стандартний, нормальний канал зв’язку», – зазначив співрозмовник.

Він додав, що в ході зустрічі у Відні американська сторона чітко заявила про свою позицію стосовно неприпустимості будь-якого порушення суверенітету, але «намагається дивитися вперед» і шукати питання, в яких Китай і Сполучені Штати могли б потенційно співпрацювати.

За словами співрозмовника, сторони погодилися підтримувати канал зв’язку між Салліваном і Ваном, а Салліван підкреслив, що Вашингтон не прагне конфлікту чи конфронтації.

Читайте також: Китай та російська війна проти України. Динаміка квітня 2023

Під час переговорів Салліван також висловив занепокоєння щодо американських громадян, затриманих у Китаї за різними звинуваченнями, і підкреслив, що це особистий пріоритет президента Байдена. Він також висловив занепокоєння стосовно потенційної військової допомоги Китаю росії для продовження її війни проти України.

Зустріч у Відні відбулася напередодні візиту Байдена до Японії 19-21 травня на саміт країн «Великої сімки», на якому, як очікується, країни G7 узгодять ключові позиції підходів до взаємодії з Китаєм.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ КНР Цінь Ган заявив про необхідність стабілізації китайсько-американських відносин, які перебувають у стані «глибокого заморожування».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-