Швеція розраховує стати членом НАТО до вільнюського саміту - міністр оборони

Швеція розраховує стати членом НАТО до вільнюського саміту - міністр оборони

Укрінформ
Уряд Швеції сподівається, що країна офіційно стане частиною НАТО до саміту Альянсу у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня.

Про це заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон в інтерв’ю ERR, передає Укрінформ.

"Ми хочемо приєднатися до НАТО до саміту у Вільнюсі 11-12 липня", - зазначив урядовець.

Відповідаючи на запитання, чи розчаровані у Швеції тим, що Фінляндія раніше вступила до НАТО, міністр оборони висловив думку, що членство Фінляндії в Альянсі - це добре для безпеки Швеції.

За словами Йонсона, у Стокгольмі розуміли, що у Туреччини зі Швецією більше розбіжностей, ніж із Фінляндією. Але зараз країна зробила низку кроків, передбачених тристороннім меморандумом, зокрема внесла зміни у законодавство щодо боротьби з тероризмом.

Міністр наголосив, що для Швеції важливо приєднатися якомога швидше, і країна відчуває підтримку інших членів НАТО, поки Угорщина та Туреччина приймають власні рішення.

Читайте також: Липневий саміт НАТО повинен представити графік вступу України в Альянс — Дмитро Кулеба

Йонсон також наголосив, що всі країни Північної Європи віддані підтримці України. Загальна вартість військового майна, яке вони наразі відправили в Україну, становить близько 4,4 мільярда євро.

Як повідомлялося, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну нейтральні Швеція та Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО. Під час Мадридського саміту в червні 2022 року країни отримали запрошення приєднатися до Альянсу від усіх 30 членів. Водночас у Мадриді був підписаний Тристоронній меморандум, що відобразив занепокоєння Туреччини станом боротьби з тероризмом у Фінляндії та Швеції.

Читайте також: Формується коаліція країн для підтримки інтеграції України в НАТО - Корнієнко

Глава МЗС Швеції Тобіас Більстрем заявив, що країна зробила все належне за Тристороннім меморандумом, що був підписаний із Туреччиною та Фінляндією під час торішнього саміту НАТО в Мадриді, та розраховує на швидку ратифікацію протоколу про входження країни до НАТО парламентами Туреччини та Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-