росія може використовувати цивільних і журналістів для шпигунства за Данією - розвідка

росія може використовувати цивільних і журналістів для шпигунства за Данією - розвідка

Укрінформ
Розвідувальна служба Данії очікує, що росія вербуватиме цивільних осіб і використовуватиме журналістів та бізнесменів для шпигунства за країною як альтернативу російським дипломатам, висланим минулого року за підозрою у шпигунстві.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на розвідку Данії, передає Укрінформ.

"Вторгнення росії в Україну посилило потребу москви у зборі розвідувальної інформації у країнах НАТО", - йдеться у звіті Данської служби безпеки і розвідки (PET), опублікованому у вівторок.

Контролюючи вхід до Балтійського моря, Данія відіграватиме важливу стратегічну роль у потенційному військовому конфлікті з росією як транзитний пункт для підкріплень НАТО, що робить країну-члена НАТО особливо цікавою для росії, зазначає PET.

Коли Данія, як і інші країни ЄС, вислала 15 російських дипломатів у квітні минулого року, це підірвало можливості росії шпигувати на данській землі.

Читайте також: У Норвегії заявили про спроби ГРУ придбати передове техобладнання у місцевих компаній

Зазначається, що потреба росії в отриманні інформації в Данії зросла, тому PET очікує, що рф спробує використовувати інші способи шпигунства в Данії. Це може бути, зокрема, розміщення офіцерів розвідки в Данії за межами дипломатичних представництв, наприклад, як журналістів чи бізнесменів, або вербування будь-яких данських джерел в росії або в третіх країнах. Інші методи включають різні форми електронного збору розвідувальних даних і кібершпигунство, додали в доповіді.

Як повідомляв Укрінформ, торік розвідки росії, білорусі та Китаю неодноразово намагалися завербувати громадян Литви, ці спроби успішними не були.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-