У деокупований Маріуполь готові повернутися 65% людей, які виїхали з міста

У деокупований Маріуполь готові повернутися 65% людей, які виїхали з міста

Дослідження
Укрінформ
За умови деокупації Маріуполя до нього готові повернутися 65% мешканців, які були евакуйовані із заблокованого загарбниками міста.

Про це в Медіацентрі Україна – Укрінформ було заявлено під час презентації дослідження «Як блокада Маріуполя вплинула на людей», яке проводилося у грудні минулого року.

За словами керівника проєктів UkrSocStandart та представленого дослідження Дениса Под'ячева, «найбільша частка маріупольців - це ті, які вирвалися з окупованого міста, вони не бачать себе в місті, поки воно не буде повернено під контроль України».

Він підкреслив, що на питання, чи змогли б респонденти повернутися у Маріуполь і за яких умов, вони в цілому відповіли позитивно, але назвали нюанси.

«На перший погляд ми отримали доволі радісну картину, бо 84% сказали, що могли б повернутися жити до Маріуполя… Але це тільки зовні ці показники. Докладати зусиль до відновлення міста однозначно готові та скоріше готові - більше 70%... А за яких умов готові повернутися - високий зашкалюючий чинник – 65% за умови деокупації… Про що це говорить? Це однозначно говорить про їхню патріотичну позицію. 65% відсотків чекають деокупації і тільки потім вони почнуть задумуватися: чи потрібно, чи не потрібно повертатися», - заявив керівник дослідження.

Він зазначив, що факторний аналіз об’єднав умови повернення в місто у п’ять факторів. Перший – це наявність умов життя, наявність самого житла, роботи за фахом та за умови повного відновлення міста.

«Але інші чотири вказані фактори свідчать про те, що значна частина маріупольців жити у місті, скоріше за все, більше не зможе. До цих факторів належить те, що, перш за все, людині може завадити біль спогадів. Інші вказали, що приїдуть у місто в гості або через погіршення умов в іншому місці. Також є ті, хто приїде перепоховати загиблих в разі повної мінної безпеки», - сказав Под’ячев.

При цьому від додав, що також повернуться в Маріуполь ті опитані, які мають намір провести операції з нерухомістю, чи оформити компенсацію за втрачене житло або продати уціліле житло.

«Тобто попри те, що варіант «за умов деокупації» з відривом посів перше місце, він не став окремим фактором, а зайняв сателітну роль. Це означає, що просто звільнення міста буде недостатньо, аби тисячі маріупольців кинулися додому. Значна кількість повернеться тимчасово з певною місією, а ті, які будуть готові жити там, повертатимуться поступово – в міру відновлення умов нормального життя», - пояснив Под’ячев.

Читайте також: До 60% маріупольців отримали посттравматичний розлад

В опитуванні взяли участь 1094 жителі Маріуполя, які виїхали з міста.

Керівник дослідження нагадав, що загалом кількість тих маріупольців, які виїхали з міста, варіюється від 200 до 300 тисяч. Наразі вони перебувають як в Україні, так і за кордоном.

«Тобто ми опитали кожного 200-го, хто виїхав з міста. Була застосована міжнародно визнана методика, і перш ніж включити опитувальник до анкети ми проаналізували досвід його застосування вітчизняними дослідниками-психологами», - підкреслив Под’ячев.

Він констатував, що серед респондентів - 62,9% жінок та 37,1% чоловіків. 33,6% - це люди від 35 до 44 років; 21,8% - від 45 до 54 років; 19,5% - від 25 – 34 років; 14,4% - від 16 до 24 років; 10,7% - 55 +. Наразі з опитуваних 53,5% перебувають в Україні та 46,5% - за кордоном.

Читайте також: Соціальним житлом забезпечать майже 3 000 переселенців із Маріуполя -

Под’ячев пояснив що збір даних відбувався онлайн, через електронні майданчики, де розміщували опитувальник. Для поширювання опитувальника застосовували ЗМІ, які також евакуювалися з Маріуполя, але продовжують висвітлювати ситуацію в місті

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Наразі там залишаються понад 100 тис. жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-