Південна Корея повністю відновлює обмін військовою інформацією з Японією

Південна Корея повністю відновлює обмін військовою інформацією з Японією

Укрінформ
Південна Корея у вівторок повністю відновила дію угоди з Японією про обмін військовою і безпековою інформацією.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на південнокорейське Міністерство закордонних справ повідомляє Yonhap.

Йдеться про повне відновлення виконання Угоди про обмін безпековою і військовою інформацією (GSOMIA) між двома сусідніми країнами, підписаної у 2016 році, яку попередня адміністрація в Сеулі президента Мун Чже Іна розірвала у 2019 році на знак протесту проти експортних обмежень, запроваджених Японією проти Південної Кореї.

Пізніше дію угоди було частково відновлено, проте обсяг обміну інформацією залишався обмеженим, оскільки між Сеулом і Токіо виникли непорозуміння через історичні суперечки, пов’язані з періодом окупації Кореї Японією в 1910-1945 роках.

«Завдяки такому кроку наш уряд усунув пов’язану з політичними чинниками невизначеність щодо GSOMIA, забезпечивши надійну опору для зміцнення співпраці у сфері обміну військовою інформацією між Південною Кореєю та Японією, а також між Південною Кореєю, Японією та США», – заявили в МЗС Республіки Корея.

У зовнішньополітичному відомстві додали, що це рішення ухвалене з огляду на реалії того, що співпраця з Японією та іншими країнами є необхідною для боротьби з постійно зростаючими ядерними та ракетними загрозами з боку Північної Кореї.

Читайте також: Стратегічний бомбардувальник США приєднався до спільних з Південною Кореєю навчань

«Міністерства оборони й інші відповідні органи Південної Кореї та Японії будуть і надалі тісно співпрацювати щоразу, коли Північ загрожуватиме ядерною зброєю або ракетами», - додали в міністерстві.

Як відомо, минулого тижня президент Республіки Корея Юн Сук Йоль заявив під час зустрічі з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішіда про готовність повністю нормалізувати взаємодію за угодою GSOMIA задля кращого реагування на ядерні та ракетні загрози КНДР.

За кілька годин до зустрічі двох лідерів у Токіо Пхеньян випробував міжконтинентальну балістичну ракету, яка пролетіла близько 1000 кілометрів і впала в міжнародних водах Японського моря.

Фото: Yonhap

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-