НАТО не бачить у росії сил для військової атаки на Молдову

НАТО не бачить у росії сил для військової атаки на Молдову

Укрінформ
Експерти та керівництво НАТО не бачать у росії сил атакувати зараз інші держави, окрім України.

Про це сказав заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане під час заходу, організованого Мюнхенською безпековою конференцією в Берліні 13 лютого, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Щодо Молдови. Сьогодні в росії немає достатньо сил для прокладання наземного коридору через Одесу до Придністров’я і оточення України зі спини, хоча такий план досі є», - зазначив Джоане. 

Водночас він звернув увагу на спроби кремля розхитати ситуацію в Молдові, граючи на розбіжностях, які є в країні, перешкодити її євроінтеграції та підірвати лідерство президента Маї Санду. 

«Молдовським, грузинським друзям хочу сказати: можете розраховувати на нас, не давайте себе залякати. Ця риторика (росії) від безсилля, а не від сили», - підкреслив Джоане.

Представник Альянсу також заявив, що «чим НАТО стає сильнішим у захисті власної території та населення, тим більшим демотивуючим фактором для путіна буде спробувати те, що й так здається як дуже малоймовірне». 

У цьому контексті він зазначив, що вперше в історії Альянсу було активізовано Сили швидкого реагування. Сотні тисяч солдатів перебувають у стані готовності, 8 бойових груп - від Балтики до Чорного моря; сотні суден і літаків патрулюють простір НАТО на морі та в повітрі. 

Читайте також: Санду заявила про плани росії здійснити у Молдові держпереворот із захопленням заручників

Джоане також нагадав, одним із результатів ірраціональної злочинної війни путіна є майбутнє набуття членства в НАТО Швецією та Фінляндією. Тобто, НАТО має східний фланг, який простягається від Норвегії через Фінляндію, Швецію, країни Балтії, Польщу, Словаччину, Румунію, Болгарію, Грецію і Туреччину, зазначив він. 

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, яка взяла участь у дискусії, зробила ремарку про те, що Україна нині є східним флангом НАТО. 

Як повідомлялося, керівники НАТО разом з колегами з інших міжнародних організацій будуть серед кількасот учасників Мюнхенської безпекової конференції, яка пройде 17-19 лютого. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-