Польща хоче запропонувати Грузії прийняти Саакашвілі на лікування

Польща хоче запропонувати Грузії прийняти Саакашвілі на лікування

Укрінформ
Польща вийшла з ініціативою прийняти на лікування експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі.

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на конференції за підсумками засідання Європейської ради у Брюсселі , передає кореспондент Укрінформу.

"Польща ініціювала, я розмовляв з багатьма прем'єрами на цю тему, пропозиції грузинському уряду, аби колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі міг лікуватися в Польщі", - сказав Моравецький.

Він висловив побоювання, що з політиком у Грузії “може статися найгірше”.

Читайте також: Президентка Грузії: Саакашвілі не звільнять навіть із моїм помилуванням

Польський прем’єр-міністр підкреслив: якщо Грузія хоче розраховувати на позитивну відповідь щодо своїх європейських прагнень, вона також має серйозно поставитися до цього звернення, яке вже готується зовнішньополітичними службами Євроради.

Як повідомлялося, громадянина України Саакашвілі затримали в Грузії 1 жовтня 2021 року, коли він приїхав на батьківщину після восьмирічної відсутності. Йому висунуто обвинувачення у незаконному перетині кордону, який, за даними слідства, він скоїв 28 вересня, коли таємно прибув до порту Поті з України на судні, що перевозило вантажівку з молочною продукцією.

Стаття за незаконний перетин кордону Грузії передбачає до п'яти років позбавлення волі.

Україна офіційно визнала Саакашвілі потерпілим у справі про неналежне поводження в ув'язненні.

Читайте також: Суд у Грузії відмовився звільнити Саакашвілі за станом здоров'я

1 лютого 2023 року під час пресконференції з Президентом Австрії Александером ван дер Белленом у Києві Президент України Володимир Зеленський продемонстрував фотографії Саакашвілі й висловив переконання, що влада Грузії його публічно катує і вбиває.

Верховна Рада України звернулася до Грузії, Європейського парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської комісії, Парламентської асамблеї Ради Європи та парламентів держав-членів Євросоюзу щодо необхідності негайного переведення третього президента Грузії, громадянина України Міхеїла Саакашвілі на лікування за кордон.

Фото: IPN

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-