Прем'єрка Естонії вважає пасткою ідею гібридного трибуналу

Прем'єрка Естонії вважає пасткою ідею гібридного трибуналу

Укрінформ
Естонський прем'єр-міністр Кая Каллас закликала всі країни прискорити надання зброї Україні та розкритикувала ідею гібридного трибуналу за злочин агресії.

Про це політик сказала перед початком саміту ЄС у Брюсселі в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми повинні однозначно просуватися в питанні міжнародного трибуналу за злочин агресії. Я не підтримую гібридний трибунал, вважаю це трюком, який дозволить путіну уникнути відповідальності», - сказала прем’єр, яка за освітою є юристом.

Вона назвала це дуже неправильним сигналом, адже саме путін є відповідальним, хто ухвалив рішення атакувати Україну, отже, зрозуміло, що він має бути притягнутий до відповідальності.

Каллас також наголосила на важливості прискорити військову допомогу Україні. Всі держави вже перевірили свої склади, але вони повинні зробити більше, підкреслила вона.

«Ми маємо дати чіткий сигнал європейській оборонній промисловості, щоб вона виробляла більше. Пропоную використати той же самий механізм, як для вакцин: країни ЄС нададуть фінанси, Єврокомісія закупить, а зброя буде надіслана напряму Україні. Це могло би прискорити процес, адже ціна зростає з кожною затримкою, з кожним ваганням. Україна має отримувати техніку протягом місяців, а не років», - запропонувала рішення Каллас. Вона закликала ті країни, які мають озброєння, зокрема, літаки, «зробити більше».

Політик також торкнулася питання заморожених активів і зазначила, що в цьому питанні потрібне європейське рішення щодо їх використання. Глава уряду Естонії назвала позитивним, що країни поза межами ЄС також шукають рішення.

«Неправильним було б, якби за завдану шкоду платили наші платники податків», - сказала Каллас.

Вона також підкреслила важливість запобігання обходу санкцій.

«Ми знаємо, що санкції болючі, і російська економіка страждає, важливо, щоб воєнна машина не підживлювалася жодним чином», - сказала прем’єр.

У Брюсселі 9 лютого розпочинається саміт ЄС, головними темами якого є війна в Україні та міграційна криза.

Фото: kallaskaja / Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-