Гібралтар звинуватив Іспанію у «грубому порушенні суверенітету»

Гібралтар звинуватив Іспанію у «грубому порушенні суверенітету»

Укрінформ
Гібралтар звинуватив Іспанію у «грубому порушенні британського суверенітету» після того, як двоє митників увійшли на британську заморську територію під час операції по боротьбі з контрабандою.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Як зазначається, вранці 2 лютого судно іспанських митників, які переслідували підозрюваних у контрабанді тютюну, втратило хід і підійшло до гібралтарського пляжу. Місцеві жителі закидали його камінням, травмувавши двох правоохоронців на борту.

На викладених у соцмережах відеороликах зафіксовано, як контрабандисти кричать іспанським митникам: «Це Гібралтар. Це не ваша робота!», а також чути постріли, проте невідомо, хто їх зробив.

Наступного дня головний міністр Гібралтару Фабіан Пікардо заявив: «Докази стосовно цього інциденту розкривають грубе порушення британського суверенітету. Цей інцидент може стати найбільш серйозним і небезпечним за багато років».

Він також зазначив, що Гібралтар має дослідити факти, перш ніж прийняти рішення про дипломатичну відповідь, але додав, що «події вказують на те, що дії іспанських офіційних осіб неприпустимі».

«Уряди Гібралтару і Сполученого Королівства вважають, що згадані події потребуватимуть ретельного розгляду щодо характеру та рівня дипломатичної відповіді», - йдеться в заяві гібралтарського уряду.

В ній також сказано, що в разі підтвердження застосування іспанськими офіційними особами зброї в Гібралтарі це буде «дуже серйозним порушенням закону, а також безрозсудним і небезпечним».

Міністерство закордонних справ Іспанії, зі свого боку, засудило напад на митних агентів, які зазнали «серйозних поранень», і заявило, що «категорично відкидає заяви Гібралтару».

Інцидент стався на тлі спроб Великої Британії та Гібралтару домовитися про угоду щодо врегулювання статусу Гібралтару після Brexit та способів охорони кордону з Іспанією.

Це стало предметом суперечок після виходу Британії з Європейського Союзу в 2016 році, коли півострів був виключений із цієї угоди.

Читайте також: Листи з вибухівкою: суд в Іспанії обвинуватив пенсіонера в тероризмі

У середині січня міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що Мадрид і Лондон «дуже близькі до угоди» з цього питання.

Як відомо, Іспанія поступилася Британії скелястим форпостом у гирлі Середземного моря в 1713 році, але впродовж тривалого часу вимагає її повернення. Серед іншого, обговорюється ідея розділення суверенітету над півостровом між Великою Британією та Іспанією, але в 2002 році 99% жителів Гібралтару відкинули таку можливість.

Фото: lindeal.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-